Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Varför använder du så svåra ord, Greider?

Annons

Jag har varit och är prenumerant på DD sedan 1968 och trivs bra med tidningen. Hela arbetslivet har jag arbetat praktiskt med endast 8-årig folkskola i bagaget men tycker att jag har klarat mig bra ändå och i många år var jag även egen företagare med ett 20-tal anställda. Numera är jag pensionär.

Tidningen läser jag varje morgon och gärna Greiders ledare, men utan högskolestudier är det inte lätt att alltid hänga med i svängarna med alla fina ord som användes. Idag står det om "anarkososse" som betyder?

LÄS GREIDERS LEDARE HÄR: Hasse Alfredson var en underbar anarkist

Hasse Alfredson omnämns som en

Andra dagar med andra svåra ord. Varför inte skriva på ren, vanlig svenska så att vi lägre utbildade också förstår? Som min fru brukar säga: skriv som du pratar. Då tror vi att det blir bra. Tack annars för en bra tidning.

Långvarig prenumerant

Svar direkt:

Det är helt rätt av dig att höra av dig när något verkar obegripligt. Ordet "anarkososse" finns inte i någon ordlista. Jag skulle nästan tro att det är jag som hittat på det (men vågar inte svära på det). Min tanke var att i sammanhanget, där jag skriver om den anarkistiskt lagde Hasse Alfredson, så borde det bli begripligt: en anarkososse är alltså en anarkistiskt lagd socialdemokrat. Men även ordet anarkism är ju inte precis entydigt. I allmän mening betyder det ju frihetlig och kanske litet bråkig. För många borgare betyder det nog mest oordning. I den politiska filosofin betyder det snarare att staten inte ska lägga sig i vad människor gör.

Så en anarkososse, vad är det? Tja, kanske någon som anser att staten har en central uppgift att fördela resurser jämlikt i samhället, men att människor därefter är fria.

Slutligen tror jag att det är bra att det ibland förekommer ord som läsare tidigare inte hört. Annars skulle vi få ett språk som till slut står stilla. Men: Den rätta anarkistiska hållningen är att göra som du: Höra av dig när något verkar konstigt.

Göran Greider

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons