Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarsvar: Vanskligt när politiker som inte är biologer uttalar sig om skogspolitisk

Artikel 11 av 18
Skogsdebatten i Dalarna
Visa alla artiklar

Annons

Angående skogsdebatten och Lars Adaktussons inlägg

Det blir vanskligt när politiker som inte är biologer och inte förstår samspelen i naturen uttalar sig i skogspolitiska frågor.

Det går ju inte att välja var nyckelbiotoper eller höga biologiska värden finns kvar idag

Vi har idag en akut situation för många skogslevande organismer, den biologiska mångfalden i den svenska skogen är hotad. IUCN kom med en rapport för någon vecka sedan där man slog fast att många vedlevande insekter får det allt svårare att överleva i Europa.

Efter gångna årets rapporter om en kraftig minskning av mängden insekter i landskapet över de senaste decennierna är det obegripligt hur man kan fortsätta att argumentera för kortsiktiga ekonomiska vinster i skogsnäringen.

Att diskutera mängden skog är inte nyckeln här utan kvalitén på skogen med avsikt på den biologiska mångfalden. Där är det tyvärr orättvist, små och stora skogsägare måste göra avkall på sina intressen, annars kommer vi inte ha en levande skog i framtiden.

Det går ju inte att välja var nyckelbiotoper eller höga biologiska värden finns kvar idag, och de försvinner för alltid om vi inte lyckas skydda dem. Det är detta som miljörörelsen förtvivlat försöker hinna göra med de sista spillrorna av naturskogsliknande områden som fortfarande finns kvar i vårt land, om än mycket fragmenterat.

Artskyddsförordningen är måhända ett trubbigt instrument men trots allt ett av de få verktygen som äger juridisk tyngd att påverka skogsbruket och den effekt detta får på allas vår livsmiljö.

Joel Hallqvist, entomolog, Uppsala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Alla artiklar i
Skogsdebatten i Dalarna
Annons