Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera oss ur klimatkrisen

/

Annons

De vetenskapliga rönen blir allt samstämmiga. Fortsätter vi att rulla tummarna och stoppa huvudet i oljesanden kommer den globala uppvärmningen att medföra förödande konsekvenser för människans villkor på vår planet.

Ändå fortsätter våra statliga pensionsfonder, AP-fonderna, att placera kapital i fossila bränslen i stället för att investera i utbyggnad av förnybara energikällor. Man undrar hur de tänker, de med makten över våra pensionspengar?

Vill de själva bli pensionärer och leva i ett klimat där extremväder har blivit normaltillståndet och tvingar fram hunger, nöd och globala befolkningsförflyttningar?

Det finns ju goda exempel i våra grannländer att inspireras av. Storbritanniens ledande investerare i vindkraft till havs är en grön statlig bank, som har tillkommit med brett stöd över partigränserna. Avkastningen på den gröna bankens investeringar är i genomsnitt nio procent, alltså högt över AP-fondernas mål. Och i Norge har den stora pensionsfonden fått i uppdrag att investera i klimatomställningen. När ska den rödgröna regeringen i Sverige gå från ord till handling? Världens länder måste sluta investera i det som förstör vår planet, sa ju Stefan Löfven så klarsynt i sin regeringsförklaring.

Börjar vårt gemensamt ägda pensionskapital - för svensk del AP-fonderna - att sälja av placeringar i fossilbolagen och investera i utbyggnad av förnybara energikällor, då kan den nödvändiga klimatomställningen ta fart på allvar.

Pontus Björkman

engagerad i Latinamerikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons