Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt undersköterskorna utföra fler arbetsuppgifter

Annons

Både på Trelleborgs lasarett och på andra sjukhus börjar man med värdefulla försök, att efter vidareutbildning utvidga undersköterskornas arbetsuppgifter, för att öka kvaliteten i vården och avlasta sjuksköterskorna.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Undersköterskor bör få legitimation till närsköterska

Nu senast handlar det om att undersköterskor får ansvar för vårdplanering och samordning. Vårdplanering innebär att ta fram vad för slags hjälp patienten behöver efter utskrivningen, samt hjälpa patienten att få denna hjälp. Samordning omfattar primärt vårdplatskoordinering, överblick över patientflödet och utveckling av samarbetet med utomstående.

Insändarskribenten tar i ett medborgarförslag till landstinget Dalarna upp samma fråga

Folkkampanjen för sjukvården stödjer sedan länge både vidareutbildning av undersköterskor, och att dessa ska få nya eller rättare sagt nygamla arbetsuppgifter. Innan kommunaliseringen av äldre- och psykvården var det vanligt att undersköterskor liksom försteskötare fick mera avancerade arbetsuppgifter, men ädelreformerna innebar bakslag även här. Olika sätt att vidareutbilda undersköterskor och skötare måste utredas noga av landstinget Dalarna.

Ken Swedenborg (ffs), Partiordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons