Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När vattnet rinner över...

/

Annons

När vattnet rinner över i handfatet, skall jag då stänga kranen eller låta det rinna och fortsätta torka på golvet?

De flesta av oss ser det som naturligt och lättast åtgärdat att stänga av flödet och torka golvet, det är en helt naturlig åtgärd.

Jag och många med mig, önskar att politikerna som styr skulle tänka på samma sätt när det gäller att åtgärda det ökade antalet av hälsoproblem i vår vardag.

Jag är cancerpatient sedan 2004 och har genom Landstinget Dalarna fått och fortfarande får en mycket proffsig och god vård och omsorg på Blodmottagningen på Falu lasarett.

I Sverige får idag, enligt Cancerfonden, ca 60 000 svenskar årligen ett besked om att de fått någon form av cancer. 60 000 årligen, innebär att 164 personer dagligen, eller nästan 7 personer varje timme, får ett besked som innebär både fysiskt och framförallt psykiskt lidande.

I Kemikalieinspektionens årliga sammanställning 2015, över försålda kvantiteter bekämpningsmedel, (räknat som verksamt ämne), går att läsa att vi förbrukade 9 066 ton, visserligen en minskning med 1 431 ton från 2014.

Det är ändå 9 066 000 kg verksamma kemikalier och förmodligen ändå mer eftersom en del tillverkare anser sig förhindrade av företagshemlighet inte behöver redovisa hur mycket verksam substans som ingår i en del preparat Det är alltså snudd på ett kilo per innevånare.

Av ovan nämnda kvantitet sprids 1 820 ton i jordbruket samt i frukt- och trädgårdsodling. Det räcker till att bekämpa 5,9 miljoner hektar. Vi har i landet mindre än 2 miljoner hektar som av olika skäl är möjligt att använda kemiska bekämpningsmedel.

Var de här kvantiteterna sprids har egentligen myndigheterna ingen kontroll på. Det sprids naturligtvis mest i de mest intensiva jordbruksbygderna. Den gröda där det används mest bekämpningsmedel är utan tvekan i potatis. En övervägande del av svampbekämpningsmedlen går åt i den odlingen trots att det är mindre än en procent av åkermarken som det odlas potatis på.

Det är inte bara bekämpningsmedel i industri, trädimpregnering och i jordbruk som vi utsätts för.

Lägger vi till övriga kemikalier som tillverkas och försäljs inom EU lär varje medborgare konsumera fem till sex kilo kemikalier per person årligen.

För cirka tio år sedan fanns inom EU 100 106 registrerade ämnen. Officiellt klassificerade då var cirka 3 000 ämnen. 2 500 tillverkades i en volym över 1 000 ton/år.

Hur stor dos var en av oss utsätts för totalt är nog omöjligt att veta.

Egentligen borde myndigheterna statistiskt göra det möjligt att visa vilka områden i landet där det används mest bekämpningsmedel vare sig det gäller industri eller jordbruk. Om det vore möjligt skulle man i nästa steg kunna jämföra det med Socialstyrelsens register var i landet det är en hög frekvens av cancerfall. Den statistik som finns idag är svårtolkad, i alla fall för en lekman.

Det är absolut inget fel i att förbättra en redan mycket bra vård men för samhällets bästa måste det utan tvekan vara mera lönsamt att försöka få ner antalet sjukdomsfall. Det här vare sig det gäller cancer eller andra välfärdssjukdomar.

Jag är övertygad att många sjukdomstillstånd kommer av den mycket stora kemikaliecocktail som vi utsätter oss för.

Vi gör det för att vi har ett ekonomiskt system som politikerna förlitar sig och som skall ge oss tillväxt i ekonomin.

Att dyrbara behandlingar måste ingå för att höja bruttonationalprodukten, BNP, måste vara ett feltänkt.

Jag tror och är ganska säker på att det är bättre att stänga kranen när det rinner över i handfatet i stället för att fortsätta försöka torka...

Anders Munters

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons