Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personlig assistans under attack

/

Annons

Den personliga assistansen är nu under attack. Många är de individer och familjer som fått och får sina liv förstörda. Ett argument som anförs för attacken är "assistansfusk". Det rätta ordet borde vara kriminalitet.

Det påstås felaktigt att: "Omkring 9-15 procent av assistansersättningen fuskas bort".

Sanningen är att ingen vet säkert. Det finns inga belägg för att kriminaliteten skulle vara större inom assistansersättningen än inom andra delar av socialförsäkringssystemet.

Under 2014 beslutade Försäkringskassan om återkrav och skadestånd inom assistansersättningen med 0,16 procent, alltså 1,6 promille av det totalt utbetalda beloppet.

Mot den bakgrunden är det oseriöst, och dessutom ägnat att sänka förtroendet för assistansersättningen, att påstå att så mycket som 9-15 procent av assistansförsäkringen "fuskas bort" eller på annat sätt utgörs av felaktiga utbetalningar.

Det har inte kunnat beläggas för Försäkringskassan, rättsvårdande myndigheter, eller media att de felaktiga utbetalningarna skulle uppgå till mer än någon hundradel av de nivåer som har påståtts.

Kriminalitet ska självklart inte förekomma alls inom assistansersättningen men det måste bli ett slut på grundlösa påståenden om fusk, när de bekräftade siffror som finns, visar något helt annat.

Och tro inte för ett ögonblick att personlig assistans eller övrig välfärd kommer att bli bättre av skattesänkningar.

Hemtjänstarbetare och personlig assistent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons