Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: I de viktigaste klimatrapporterna finns inget stöd för klimathotet

Annons

Signaturen Idefix bemöter 24/7 mitt påstående att klimathotstroende inte har stöd av sakargument eller vetenskap. Han nämner Assessment Reports från IPCC.

De viktigaste rapporterna kommer från IPCC:s arbetsgrupp WGI och där finns inget stöd för påståenden som de troende brukar komma med. WGI nämner att torka, stormar och skogsbränder inte har blivit vanligare de senaste decennierna. Ändå hävdar de klimathotstroende gång på gång motsatsen. Jag inte bara tolkar, jag läser faktiskt delar av rapporterna!

LÄS OCKSÅ: Olja och gas är på väg bort - marknaden för förnybar energi exploderar

Idefix försöker sedan med ett sakargument: Att uppvärmningen nu går 10 gånger snabbare än normalt (vid senaste istidens slut). I början av 1900-talet hittar vi en, inom felmarginalen, lika snabb uppvärmning som nu. Nästan alla klimatforskarna anser att människor då inte hade börjat påverka klimatet.

Glaciäris på Grönland.

Före 1800-talet finns få bra dataserier. En är från Grönland och visar att temperaturen kunde stiga med 12 grader på 400 år. Det är definitivt snabbare än i modern tid. Under 9000 år har temperaturen sakta sjunkit där, med undantag för vissa perioder.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Ha en klimatsmart sommar!

Energibolagen BP och Exxon har gjort prognoser. Bägge spår att de fossila bränslena står för cirka 78 procent av världens energibehov 2035-40. Andelen "förnybart" spås bli 15-16 procent, varav biomassa och vattenkraft ger mest. Det pratas och skrivs så mycket om att sol och vind växer snabbt. Vad som då inte nämns är att de har växt från helt försumbart till nästan helt försumbart. Och att det har kostat enorma belopp i subventioner för att ens nå dit!

Lars Kamél, nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons