Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa dubbelt för att klara klimatkrisen

/

Annons

Vardagen rullar på mot en vinter som kan bli kall. Väder-fenomenet El Niño, som givit ett par år med kraftiga kliv uppåt i den globala uppvärmningen, är på väg att klinga av. Det betyder ju inte att klimathotet på något sätt är över. Tvärtom. Nya forskningsfynd om isavsmältningen i Antarktis tyder på att klimatkonsekvenserna kan bli värre än vad vi tidigare trott.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Med planeten som vän"

Det är i detta läge som världens klimatförhandlare åter samlas, denna gång i den mytomspunna staden Marrakech den 7 november. Där ska de fundera över hur det historiska klimatavtalet i Paris nu ska sättas i sjön. Uppgiften är inte liten. Avtalet säger att världen ska sträva efter att begränsa den globala uppvärmningen till +1,5 grader jämfört med före industrialismen. Och vi som redan är nästan där. Samtidigt pekar de åtaganden som länderna hittills gjort mot en temperaturökning på omkring 3 grader till sekelskiftet.

LÄS OCKSÅ EU-jubel över klimat-ja

3 grader. Det är det samma som ett förlorat lopp för mänskligheten. Kort sagt betyder det att vi alla, världens ledare, Sverige, jag, du, behöver fördubbla våra klimatansträngningar. Minst. Och det är en sådan rörelse vi behöver. Som satsar dubbelt upp.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Trovärdigheten i klimatavtalet"

När Sveriges regering säger att de vill ha nära noll i utsläpp på 30 år så behöver vi säga att vi vill klara det på under 15. Bli med i en rörelse som vill satsa dubbelt upp för en klimatsmart värld. Du hittar den i nätverket KlimatSverige.

Torbjörn Vennström,

med i Nätverket KlimatSverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons