Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför dölja sanningen om vindkraftsbullret?

/

Annons

Svar till Charlotte Unger Larssons insänndare: svar om buller (20/5).

Ungers argumenterande i olika insändare får mig att osökt tänka på en gammal tjuvjägare i mina hemtrakter. Han var instämd för tinget för tjuvjakt och innan hans mål ropats upp ställde han sig upp och med ljudlig stämma deklarerade "Jag förnekar allt".

När det gäller infraljud så antar jag att Unger inte förnekar att tillräckligt höga nivåer kan medföra de allvarliga hälsoeffekterna som nämns. Frågan är då om vindkraften ger tillräckligt höga nivåer och hur ska man nu veta det om man inte mäter på ett korrekt sätt?

När det gäller sömnsvårigheter, som i sig är en allvarlig effekt, så gäller lägre nivåer och då ökar risken för att störningar verkligen sker. Ett citat från en av Naturvårdsverkets experter: Ljud från vindkraftverk stör mer än buller från både väg och flyg.

Även när ljudet ligger inom dagens riktvärde uppger var tredje person att de blir störda eller mycket störda, visar forskning.

Att 30 procent är störda vid en ljudnivå på 40 decibel tycker jag är väldigt mycket, säger Gösta Bluhm, forskare vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet (DN 2011.01.22).

Det är dyrt att mäta, men är det enda skälet till att man döljer sanningen om vindkraftbullret? Miljard efter miljard investeras i vindkraft och då är det väl rimligt att några tusenlappar går till att säkerställa att människor inte mår illa av etableringarna.

Realism

Läs också:

Naturvårdsverket mörkar vindkraftsbuller

Charlotte Unger: Svar om buller

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons