Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veganism är här för att stanna

Annons

I dag firas den internationella vegandagen av många veganer. Det är roligt att ha en egen dag men min och många andra veganers vision är att alla dagar ska vara vegandagar för alla människor. Är det en rimlig vision? Om jag hade fått frågan för tio år sedan hade jag nog svarat nej men i dag är jag mer optimistisk eftersom veganism har blivit mainstream.

Numera kallar sig tio procent av befolkningen veganer eller vegetarianer, enligt en undersökning från Demoskop. Trendkänsliga medier och företag förstår vad som håller på att hända och lyfter fram vegetarisk mat och veganism i alla möjliga sammanhang. Borta är bilden av en vegan som en person som lever i samhällets utkant med världsfrånvända idéer.

Men trots framgångarna är den stora utmaningen för veganrörelsen fortfarande att lyfta veganism från det privata till det politiska. För att konsumera djurprodukter är inte en privatsak. Handlingar som bidrar till att miljarder kännande varelser utnyttjas och dödas hör hemma på den politiska nivån.

Framtidens människor kommer utan tvekan att titta tillbaka på vårt samhälle med tårar i ögonen. Hur kunde de inte förstå? Hur kunde de spärra in, utnyttja och döda djur för något så banalt som en smakupplevelse?

Om du är en person som gillar frihet, rättvisa och jämlikhet finns ingen anledning att vänta längre. För då vet du att ingen är fri förrän alla är fria, att rättvisa är ett tomt ord om inte alla har rättigheter och att jämlikhet inte är jämlikhet om enbart vissa är jämlikar. Bli vegan, idag!

Staffan Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons