Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan

Annons


”Moderaterna har bestämt sig: De ska försöka köpa en valseger om två år”, Så börjar Greiders ledare den 12/7 med rubriken: ”Rekord i väljarförakt”.
Det är inte alla gånger jag och Greider är överens, men här är vi det. Jag tycker det liknar mutor då Reinfeldt i panik, orsakad av ständigt dåliga opinionssiffror, med 15 miljarder i sänkt skatt vill att väljarna ska sluta misstro hans regering. Dessutom används skattepengar som redan nu är otillräckliga för skolan, vården och omsorgen.Det gäller för medborgarna att nu få upp ögonen för vad ofinansierade skattesänkningar innebär: Nya och/eller högre avgifter inom vård och omsorg, alternativt försämrad standard i offentlig service. Vilket inte bekymrar ”moderatalliansen”. De tror sig lösa det med privata alternativ som i tillgänglighet och pris inte gynnar rättvisa och solidaritet som är socialdemokraternas ledstjärna.

”Väljarna är inte dumma” skriver Greider, underförstått att det tror däremot moderatledaren som sannolikt tänker så här: ”Det gick ju bra för två år sen, och så är det billigt om vi för 15 miljarder kan få sitta kvar 2010 så vi hinner slutföra det vi påbörjat av systemskiftet”.

Ni som ångrar ert val 2006: Låt er inte lockas en gång till! Vi måste se till så vi inte får ett samhälle där den med tjock plånbok gynnas mest!

Oskar Andersson
fri debattör (s)


Svar: Hur det går i valet 2010 avgörs i slutändan av vad socialdemokratin och arbetarrörelsen i vid mening förmår lägga fram för politik. Och jag litar inte riktigt på att socialdemokratin vågar stå för de skatter som behövs. Men så mycket är klart att moderaterna nu, kanske i panik inför regeringens konstant usla opinionssiffror, verkligen försöker köpa – eller muta, som du skriver – väljarna och jag tror att de flesta känner det.

Inte bara min känsla utan också en hel del forskning tyder på att väljarna faktiskt ser till en större helhet när de lägger sina röster. Vilket i klaretext betyder att även den som har ett jobb vill att den som är arbetslös ska kunna få en a-kassa som är okay, eller att den som är frisk ogillar att få mer pengar i plånboken till priset av att den som är sjuk får mindre.

Det finns solidariska känslor. Moderaternas själva ideologi hindrar dem från att förstå det.

GÖRAN GREIDER

Mer läsning

Annons