Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT

Annons


”Det är inte alls regeringens fel att så många tvingas lämna medlemskapet i fackföreningen, och det är en ren slump att så sker just nu.”
Så arrogant svarar moderaterna på kritiken mot försämringarna av a-kassan, som har slagit så hårt mot framför allt lågavlönade kvinnor, ungdomar och invandrare i vår bransch.

Alla - forskare, samhällsdebattörer, politiker och inte minst löntagarna själva - inser att det visst är regeringens chockhöjning av a-kasseavgiften som gör att många med små ekonomiska marginaler får svårt att ha råd att vara med. Argumentet att man ju i gengäld får ett jobbskatteavdrag ekar allt ihåligare för alla de som på grund av ofrivillig deltid inte får del av den skattesänkningen men ändå måste betala hela chockhöjningen av avgiften. Så är fallet för många av våra medlemmar, som i genomsnitt arbetar en halvtid (50%), trots att många vill ha både fast anställning och heltid.
Men självfallet måste vi också bli bättre på att tala om varför det är viktigt att vara med i fackföreningen. Vi gör nu därför en bred satsning på att nå ut till de som ännu inte har gått med i fackföreningen, och till de som har känt sig tvingade att lämna. Vi ska vara ute på arbetsplatserna i betydligt större utsträckning, och föra resonemanget inte bara om vad det kostar att vara med, utan också vad det kostar att inte vara med i fack och a-kassa.
I det arbetetmåste vi bli tydligare med att tala om värdet av medlemskapet. Här är våra grundvärderingar om att alla tjänar på att vi tillsammans kan se till att höja löner och villkor centrala. Men nu ska vi också - i de delar det går - tala om värdet i kronor räknat. Endast genom hemförsäkringen som ingår har ju många tjänat in stora delar av medlemsavgiften. Och nu får alla som går med i fackföreningen ett USB-minne fullt med information om försäkringar, villkor, m m.
I arbetet med att få fler att gå med i fackföreningen måste vi också bli bättre på att tala om vad man tjänar på att vi ser till att man genom avtal får högre lön, semesterlön, helglön, ersättning vid skada, sjukdom, pension, o s v. Vi har nu räknat ut att enbart detta i genomsnitt är värt 1 700 kronor varje månad för en medlem i Hotell- och restaurangfacket - alltså många gånger kostnaden för medlemskap i både fackförening och a-kassa.
Kollektivavtalen utmålas ofta av nyliberala och fackföreningskritiska debattörer som något förlegat. Men när vi ser hur mycket avtalet betyder för den enskilde anställde så är det snarare värderingarna bakom denna kritik som känns förlegade och rent av unkna. Syftet med kritiken av avtalet från debattörer som Fredrick Federley och tankesmedjan Timbro blir allt tydligare: att pressa ned löner och skapa otryggare anställningsvillkor så att fler små företag kan bygga sin verksamhet på lönedumping.
Vi kan alltid bli bättre på att förbättra löner och villkor för våra medlemmar. Ett viktigt steg i detta är att stå upp och kämpa för den svenska modellen med avtal om schysta löner och villkor. Det är vår ”affärsidé”. Där ger vi aldrig upp.
Bitte Gustafsson
Hotell- och
restaurangfacket
Avd 29 Dalarna

Mer läsning

Annons