Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är viktigt att handla Rättvisemärkt

Annons


Mamman i en familj i Borlänge öppnar skafferiet och tar fram kaffe, samtidigt som pappan mosar en banan åt barnet. Morgonen är mörk, och regnet piskar ner. På andra sidan jorden plockar en pojke kaffebönor.
Växterna är högre än honom. Pojkens fötter är bara, och fulla av märken från krabbor som bitit honom. Pojken måste plocka bönorna snabbt.
I ett kaffepaket som säljs i Sverige går det i 2 000 handplockade bönor. Pojken jobbar från att solen går upp tills att den går ner. Det är 14 timmar om dagen.
Svenskar äter mest bananer, och dricker näst mest kaffe i hela världen. Bara finländarna dricker mer.
Svensken dricker i snitt 18 paket kaffe om året. Det motsvarar nio kilo. Mycket av det kaffe vi dricker odlas av personer som har för låg lön och fruktansvärda arbetsvillkor.
En del av dem som har kaffeodlingar går back, eftersom priset på kaffe är för lågt, och eftersom mellanhänderna roffar åt sig mycket av den eventuella vinsten som görs.
Det gör i sin tur att många inte klarar av att försörja sig själv och sin familj. Det motverkar också att få igång på ekonomin i lokalsamhället.
För att hindra att folk på andra sidan jorden ska jobba till en slavlön, så finns ”Rättvisemärkt”.
Det är en märkning som garanterar att alla aktörer i en kedja står för humana arbetsvillkor och att arbetare och odlare får en skälig lön.
Den garanterar också ett minimipris på produkterna så att det överstiger produktionskostnaderna. För att en odlare ska certifieras som ”rättvisemärkt” får den inte tillåta barnarbete eller diskriminering. De anställda måste också ha rätt att organisera sig fackligt.
Odlarna får också en extra premie som de bland annat kan använda till att utveckla sitt jordbruk.
´Många tror att rättvisemärkt är dyrt. Men det är en sanning med modifikation. Varje person dricker i snitt 18 paket kaffe om året. Det motsvarar nio kilo kaffe. Det billigaste ”vanliga” kaffet kostar 50 kronor/kilo.
Det rättvisemärkta kaffet kostar 65 kronor/kilo. Det motsvarar en merkostnad på 135 kronor om året. Det är inte mycket.
Däremot blir det mycket om en familj ska köpa rättvisemärkta bananer, kaffe, choklad, och allt annat.
En del familjer har inte råd med det. Men varje familj kan åtminstone välja ut en produkt som de kan köpa som rättivsemärkt.
I Sverige borde vi kämpa för att alla ska ha rätt att handla både rättvisemärkt, kravmärkt och miljövänligt. Men det är svårt för en familj som lever på marginalen.
Därför måste även lönerna höjas för stora grupper, särskilt inom LO-kollektivet.
För det andra borde handel och företag vara ett föredöme och enbart köpa in rättvisemärkta produkter, eller åtminstone erbjuda ett större utbud av det. I England tar de två största butikskedjorna enbart in rättvisemärkta och ekologiska bananer.
På så sätt kan de också hålla ett lägre pris. Och i Sverige har vi möjlighet att ringa och påverka butikerna.
Tyvärr finns det en del företag, bland annat Högskolerestauranger AB, som marknadsför sig genom att sälja rättvisemärkt kaffe, te, och choklad, samtidgt som det säljer Chiquita bananer och smoothies. Chiquita tar inte hänsyn till arbetarnas arbetsvillkor. Där har vi med andra ord ett exempel på att det finns företag som präglas av dubbelmoral.
Då handlar det i grunden inte om att tro på bra arbetsvillkor, och mena väl, utan snarare om att själv tjäna pengar på det. Men för att motverka det så har också kunderna ett ansvar.
Enligt Rättvisemärkt har handeln en definition på vad en folkstorm är, och det är: ”när tre personer inom 24 timmar reagerar aktivit mot en och samma aktör”. Det innebär att om tillräckligt många vill ha en produkt så kommer butikerna att ta in det.
Därför är det viktigt att handla Rättvisemärkt i den utsträckning en person har råd.
Vi svenskar som äter mest bananer och dricker näst mest kaffe i världen har ett ansvar att se till att de som jobbar på odlingarna åtminstone kan leva ett drägligt liv.
SOFIE WIKLUND

Mer läsning

Annons