Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Greider: Mördande vapenexport och utrikespolitik

Annons

Samma onsdagsmorgon som den utrikespolitiska debatten går av stapeln i riksdagen, släpper Aftonbladet nyheten: Sverige ger klartecken för vapenexport till – Filippinerna! Filippinerna? Där finns en president som låter polis avrätta människor på gatan och som uppmanar militären i ett område där uppror pågår att skjuta de kvinnliga rebellerna ”i vaginan”. Rodrigo Duterte har vid något tillfälle jämfört sig med – Hitler.

Margot Wallström har gett svensk utrikespolitik en ny karisma. Foto: Henrik Montgomery.

Att ha nyheten om svensk vapenexport till denna diktatur ringande i huvudet när man lyssnar till den utrikespolitiska debatten gör den till något av en absurd teater. Känslan av att ett grundläggande hyckleri går genom all utrikespolitisk debatt är stark, särskilt när många talare betonar den breda samstämmighet som trots allt finns i kammaren kring utrikespolitiken. ”Vi står upp för frihandeln” och stöder ”svenska företags möjligheter att exportera mer och nå ut till nya marknader” heter det i regeringsdeklarationen och jag tänker förstås på vapen till Duterte.

Att ha nyheten om svensk vapenexport till denna diktatur ringande i huvudet när man lyssnar till den utrikespolitiska debatten gör den till något av en absurd teater.

Nåja. Man får glädja sig åt det som finns att glädja sig åt. Jag konstaterar att Margot Wallström under sina år på posten verkligen gett svensk utrikespolitik ett lyft, en ny karisma. Att hålla fast vid en ”feministisk utrikespolitik” är inte plakatpolitik (vilket moderaternas Jonas Jacobsson Gjörtler avfärdade det som). Wallströms icke-bombastiska men rätt karismatiska stil framstår faktiskt som en fin gestaltning av en dialogisk attityd.

Jag konstaterar att Margot Wallström under sina år på posten verkligen gett svensk utrikespolitik ett lyft, en ny karisma.

Och regeringen håller fast vid alliansfriheten, i alla fall i retoriken. Margot Wallström presterade en del fina syrligheter om Nato: ”Vi vet vem som är commander-in-chief i det viktigaste landet i Nato”. I utrikesdeklarationen omnämns FN-konventionen om ett kärnvapenförbud försiktigtvis som ”ett nytt initiativ”, men det omnämns, trots att kanske själva regeringen är splittrad i frågan.

Mer läsning

Annons