Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greider får svar om äldreomsorgen

Annons


Göran Greider talar i sin artikel ”Var inte rädd för ålderdomen!” om att i Sverige satsas i särklass mest på äldreomsorg och här finns inte fattigpensionärer som på andra håll. Också när det gäller hälsa ligger vi bra till i vårt land. Förvisso är det så men Greider noterar också att därmed är allt inte frid och fröjd. Problemområdet är medicinering, särskilt för kvinnor, likaså fallskador och att många gamla möter för många olika ansikten i sin vardag. Mycket återstår således att förbättra men det är enligt Greider ingen ”permanent katastrof” . Greider anser att det stora hotet är ”kundvalsmodeller där de som har råd att betala för sig får gräddfiler”. Såklart att det sista måste poängteras av honom!
>Det vi framfört i en kritisk artikel i Svenska Dagbladet 25/10 > ”Hur blir det när vi är 85?” handlar inte om skiljelinjerna mellan höger och vänster. Vi som skrev just den artikeln representerade f.ö. när det begav sig (m) och (s). Vår artikel handlade inte ens om finansieringsfrågor utan om att gamla människor lider brist på mänsklighet. Så kallade rationella lösningar exempelvis i samband med maten är enligt vår uppfattning omänskliga. Men vi kan även se ljuset. En ensamstående som är orolig och rädd kan få hjälp och stöd. Ett domstolsutslag som vi hört om nyligen ger rätt till vård och omsorg även i sådana fall (så överklaga mera!) Det eftersträvade budskapet till de gamla bör inte i första hand vara att vi har det så himla bra i Sverige. Det viktigaste är exempelvis att inte dra alla över en kam.
>Människor har i hela sitt liv haft olika behov, det är samma olikheter människor emellan också när vi är gamla.
>Vi vidhåller att pensionärsrepresentanterna i kommunala och landstingskommunala pensionärsråd måste blir tydligare och ställa krav och politiker måste i sin tur lära sig att lyssna bättre och ta till sig det som sägs.
>Det som ändå går att utläsa av SKL-studien är att ”small is beautiful”. De kommuner som har bäst äldreomsorg är de riktigt små kommunerna. Storstäder som Falun och Stockholm lyser helt med sin frånvaro på topplistan.
>
Gerd Forssell
Pensionär, Stockholm,
tidigare socialchef och ordförande i Fredrika-
Bremer-Förbundet
>
Barbro Hellberg
Pensionär och journalist, Falun, tidigare producent vid Sveriges Radio
>

Svar: Jag är helt ense med er om att det finns mängder av problem i äldreomsorgen, så är det: underbemanning, överdrivet medicinerande, för dålig mat och mycket annat. Men mycket är bra också och bilden som ibland målas upp i media av en äldreomsorg som nästan är omänsklig, den är ju helt fel. Varje gång jag hälsar på släktingar som bor på något hem, slår det mig att det är ganska bra och att personalen klarar av att stå för mänsklighet trots att de kan vara stressade. Fattigpensionärer finns det för många också i Sverige, men de är färre här än på de allra flesta håll och idag är trots allt en genomsnittlig 80-åring fullkomligt häpnadsväckande pigg.
>Jag antar att det särskilt är den moderata halvan av artikelduon som ogillar min kritik av nya marknadslösningar i äldreomsorgen. Många har ju börjat ropa på det: Somliga välbeställda pensionärer vill gärna betala mer ur privat ficka för att slippa hamna bland den vanliga populasen. Det var t ex tesen i en skrift från SNS som jag skrev om i våras.
>Det finns en rädsla för att bli gammal hos de allra flesta och den är till stor del just existentiell. Vi lever dessutom i ett samhälle som ännu inte lärt sig att ta tillvara erfarenheterna hos äldre.
>Sist men icke minst: en fungerande äldreomsorg förutsätter ett sakta men säkert stigande skatteuttag och det är därför ålderdomen i denna mening är en höger-vänsterfråga: Koalitionen som gett upphov till artikeln ovan sprängs av verkligheten.
>Göran Greider
>
> > > > > > > > > > > >
>

Mer läsning

Annons