Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika av Carl Tham: Otur med sekretessen i ett upphetsat säkerhetsläge

Krönika: Transportstyrelsens it-hantering

Annons

En generaldirektör bryter medvetet mot lagen. Hon negligerar varningar från internrevisor och tjänstemän inom sitt verk. Hon informerar tjänstemän på sitt departement och kanske också styrelsen, uppenbarligen utan någon reaktion. Go on, är det underförstådda budskapet.

Hur är det möjligt? En erfaren tjänsteman sätter sig över lagen med hänvisning till en angelägen upphandling? Andra tjänstemän i ansvarig ställning reagerar inte?

Svaret på den frågan finns att söka inte i första hand i en tillfällig omdömeslöshet utan i tjugo års förvaltningspolitik praktiserad av en lång rad regeringar, borgliga som socialdemokratiska.

Motorn i denna politik är finansdepartementet, dess tjänstemän och ytterst finansministrarna. Det är en politik som hämtat sin ideologiska näring från nyliberala doktriner om marknadens och de ekonomiska styrmodellernas överlägsenhet.

Det är dessa doktriner som driver fram en budgetstyrning med mål och delmål, konkurrensupphandling och outsourcing.

Carl Tham.

I förening med en oavbruten och närmast fanatisk besparingspolitik som varje år medför att myndigheter skall klara av oförändrade eller utökade arbetsuppgifter med i praktiken reducerade anslag urholkar systemet ämbetsmännens professionella ansvar. Synfältet begränsas, budgetmål blir viktigare än lagen.

Det är detta tänkande och dess nu mångåriga praxis som driver fram upphandlingar av det slag vi nu sett exempel på. Vad är egentligen innebörden?

Jo, att ett drygt hundratal förhållandevis välbetalda IT-tekniker i Örebro skall ersättas med väsentlige lägre betalda tekniker i Serbien och andra lågkostnadsländer. Det är den besparing som görs med hjälp av en närmast klassisk outsourcing.Hade det inte råkat handla om sekretessbelagda uppgifter hade ingen bråkat.

För det är väl så vi vill ha det, eller hur, att också den offentliga verksamheten läggs ut på företag, gärna stora, som i sin tur lägger den på mindre, gärna i lågkostnadsländer?

Det är i princip samma system som inneburit att sjukvård och skola i praktiken blir utlagda till vinstdrivna företag och att detta är ett utmärkt system tycks ju socialdemokratin och de borgerliga vara överens om.

Otur onekligen för generaldirektören och regeringen att det skulle komma att handla om eventuella sekretessläckor i ett samhällsklimat som är alltmer besatt av militär gester, säkerhet och framför allt hot från Ryssland.

Är det kanske inte rentav den lömske Putin som ordnat alltsammans genom sin amerikanske bulvan, IBM?

Nu ylar allianspartierna i kör i sin kritik mot olika ministrar men de är lika ansvariga som den nuvarande regeringen för ett system som i outsourcingens och besparingarnas namn föder lagbrott och brist på politisk ansvarstagande.

Nu ylar allianspartierna i kör i sin kritik mot olika ministrar men de är lika ansvariga som den nuvarande regeringen för ett system som i outsourcingens och besparingarnas namn föder lagbrott och brist på politisk ansvarstagande.

Systemet har riggats och körts av en lång rad finansministrar och deras entusiastiska tjänstemän – Göran Persson, Erik Åsbrink, Bosse Ringholm, Per Nuder, Anders Borg och nu Magdalena Andersson.

Ytterst är det givetvis de politiska partierna som i årtal har främjat denna politik och godtagit dess följder men aktat sig noga att ordentligt tala om för väljarna vad de egentligen innebär. När det bränner - och det gör det, allt oftare – tar de politiska ansvariga gärna ett steg tillbaka, in i det dunkel systemen skapat.

Det man kan hoppas är att den här händelsen kan leda till ett omtänkande och att både borgerliga och socialdemokratiska politiker inser att det handlar om ett systemfel och inte tillfälliga misstag.

Om det skulle hända – under, under! – finns det en mängd forskning som kan ge stöd för en helt ny förvaltningspolitik. Sverige kan åter bli väl styrt och förvaltat även om resan dit är lång.

Mer läsning

Annons