Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika Barbro Engman: S och M fjäskar för SD-väljare

Krönika: Partiernas Sverigebild

Annons

Hur fjäskar man in sig hos SD-väljare? Både Socialdemokraterna och Moderaterna ska enligt sina valmanifest inrikta sig på att locka över SD-väljare på sin sida. Förutom det ska S få över M-väljare till sig och M få över S-väljare till sig. Så ser den stora spelplanen ut inför valet.

De tre partierna C, L och KD kommer oavsett hur opinionssiffrorna ser ut att envist hävda att det bara är en alliansregering som kan rädda Sverige.

När valet väl är över kommer de att fundera lite mer på vad de ska enas om när det gäller SD och deras inflytande. Fram till dess kan de fortsätta att låtsas som om SD inte finns förutom att de ska ta tillbaka deras väljare.

Så hur ser betet ut som ska få SD-väljare att nappa på S- eller M-kroken?

Mycket tyder på att M och S agnar med samma bete. SD-väljare gillar tuffa politiker som tar i med hårdhandskarna mot allt de anser är fel, framförallt invandringspolitiken.

Polis, avspärrat, blåljus, avspärrningsband. Foto: TT.

Men det räcker inte med hårda tag mot de kriminella och en tuffare invandringspolitik. M och S måste också ta itu med sig själva om det ska löna sig att försöka locka över dem, för SD-väljare gillar inte politiker.

Politiker tillhör etablissemanget, de är bara ute efter att sko sig själva, de är lögnhalsar som inte vill se sanningen och de försöker slå blå dunster i ögonen folk. Detta är en mycket spridd uppfattning i SD-kretsar och då är det inte många vanliga argument som biter.

Både M och S går också till val på att öka tryggheten. Så det gäller att slå fast att otryggheten är omfattande och att vi har all anledning att vara rädda.

Det gäller även de som inte har någon anledning att vara rädda. Gamla damer, exempelvis, skjuts inte ner på öppen gata, om de inte ägnar sig åt droghandel och är inblandade i gängbråk förstås.

Men de törs ändå inte gå ut på kvällarna. Att de ska råka illa ut är ungefär lika liten som risken att Sverige hamnar i krig, det är osannolikt, men det kan inte uteslutas.

Om man ska vinna valet på att öka tryggheten så är det ju viktigt att så många som möjligt känner sig otrygga. Så politiken just nu är alarmistisk. Det kan mycket väl hända att det parti som har den mest dystra bilden av Sverige vinner valet.

Att skärpa straffen har ingen påverkan på kriminaliteten det visare en entydig forskning. De som begår brott är inte främst kända för att tänka rationellt och överväga för och nackdelar med att begå brott.

De utgår ifrån att de ska klara sig undan helt och hållet. Men så länge de sitter inne så är de mindre brottsaktiva medan rekryteringen till gängen pågår med oförminskad kraft.

Det vore en nåd att stilla bedja om att det dök någon politiker som hade lite framtidstro och kunde ingjuta hopp och entusiasm innan vi drabbas av kollektiv depression.

Det vore en nåd att stilla bedja om att det dök någon politiker som hade lite framtidstro och kunde ingjuta hopp och entusiasm innan vi drabbas av kollektiv depression.

För tjugo år sedan hade M ett program som hette “Land för hoppfulla”. Det har nu ersatts av ett program för de som förlorat hoppet.

Både Obama och Macron satsade på att det fanns hopp om framtiden och att förändring är möjlig och det vann de på. Så det parti som ser lite ljust på framtiden har absolut en chans i valet.

Barbro Engman

ledare@daladem.se

LÄS ÄVEN: Krönika Barbro Engman: Vad väljer vi för något?

LÄS ÄVEN: Krönika Barbro Engman: Svensk modell i förvandling

LÄS ÄVEN: Krönika Barbro Engman: Maximalt fyra budskap

Mer läsning

Annons