Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika Peter Hultqvist: Ett anständigt arbetsliv

Krönika: Arbetsmarknadens villkor

Annons

På område efter område kommer moderaterna ut i gammal tappning. Nyligen kom beskedet att lagen om anställningsskydd ska rivas upp. Det som kallas ”kompetens” och inte anställningstid ska styra vem som ska få sluta vid personalneddragningar i näringslivet.

Vad innebär då detta i praktiken? I grunden så handlar det om en maktförskjutning från facket till arbetsgivarna. Löntagarintresset blir svagare i en förhandlingssituation. Risken för att bedömningar som handlar om helt andra saker än ren kompetens eller anställningstid styr vem som blir av med jobbet ökar.

Redan med nu gällande lagstiftning så är inte anställningstryggheten grundmurad. Det går inte att helt skydda sig mot risken att bli av med jobbet på andra grunder än ”sist in först ut”. Men vad som är positivt idag är att facket har en förhandlingsmöjlighet som håller delar av godtycket och osakligheter tillbaka.

Detta vill nu Moderaterna riva upp. Säkert kommer de att ha horder av jurister och arbetsgivarföreträdare bakom ryggen som förklarar att ”detta inte är så farligt”. Så är det alltid när löntagarintressen ska försvagas. Man vaggar med allmänt välvillig retorik in människor i en falsk trygghet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).Foto Janerik Henriksson / TT.

Men när det kommer till kritan så brukar den typen av retorik inte vara så mycket värd. Utan då gäller kallt stål i en förhandling. Då är det för varje löntagare viktigt att det finns lagstiftning som tvingar fram saklighet, men också tar mänskliga hänsyn.

Fack och arbetsgivare brukar kunna hantera krissituationer i näringslivet på ett förnuftigt sätt. Men det kräver minst nuvarande lagstiftning samt en hög facklig organisationsgrad.

Ett anständigt arbetsliv är en tillgång för alla. Därför är det magstarkt när Moderaterna går fram med sina beställningsjobb från den politiserade arbetsgivarlobbyn.

Problemen i dagens arbetsliv handlar inte om anställningsskyddet utan om bristande trygghet i korttidsanställningar, många låglönejobb, bristande respekt för kollektivavtal, lönedumpning, eftersatta arbetsmiljöer med stress och förslitning. Dessutom finns inom vissa sektorer arbetskraftsbrist. Då är knappast lösningen försämrad anställningstrygghet.

Moderaterna har helt fel ingång i synen på arbetslivet. De blundar konsekvent för de problem som finns. Som en effekt av det så lade de under sin regeringstid ned den samlade arbetsmiljöforskningen som Sverige hade.

Samtidigt drog de på ett kraftfullt sätt in resurser från arbetsmiljöverket. Det fick stora direkta effekter för arbetsmiljöarbetet på många arbetsplatser runt om i landet. Sådant är inget man glömmer!

Vad som behövs i Sverige är en omfattande debatt om arbetslivets villkor och hur vanliga löntagare ska kunna känna trygghet, hur arbetsmiljöer ska förbättras, hur människor ska få möjlighet till utveckling och att kollektivavtal alltid ska respekteras.

Vad som behövs i Sverige är en omfattande debatt om arbetslivets villkor och hur vanliga löntagare ska kunna känna trygghet, hur arbetsmiljöer ska förbättras, hur människor ska få möjlighet till utveckling och att kollektivavtal alltid ska respekteras.

Ett starkt näringsliv kan inte byggas på att löntagarintresset ska stå tillbaka och att än mer av godtycke och osundhet ska få fotfäste. Det finns många bra exempel på väl fungerande arbetsplatser. De ska lyftas fram istället för krav på försämringar som drabbar löntagarna.

Men som sagt, högerns historiska roll är att underminera löntagarintresset. Därför finns ingen anledning till förvåning över Moderaternas vilja till att försämra anställningstryggheten!

Peter Hultqvist

Försvarsminister

Ordförande Socialdemokraternas partidistrikt Dalarna

ledare@daladem.se

Mer läsning

Annons