Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika Sofie Eriksson: Vi ska måla nazisternas vita skallar i regnbågens färger

Krönika

Annons

Två gånger på mindre än en månad har regnbågstrappan i Falun attackerats och skändats. Båda gångerna har nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tagit på sig ansvaret. Samma organisation som under Almedalsveckan brände Prideflaggor och fanor för Socialdemokraterna och fackförbundet Byggnads.

PLUS-TV: We Are Dalarna efter sabotaget: "Hur kan man vara stolt? Det är bara hat"

Samma organisation som brände Skurups socialdemokratiska kommunalråds bil, precis utanför bostadshuset där hela familjen låg och sov, och sprejade sin logga på huset. Samma organisation som söker och beviljas demonstrationstillstånd runtom i landet och inte minst här i Dalarna.

ERBJUDANDE: Köp PLUS – för en krona!

Vi vet inte ännu om det stämmer att de utfört brotten i Falun men det vi vet räcker – nazisterna uppmuntrar och utför attacker mot enskilda människor, arbetarrörelsens organisationer och symboler för frihet och jämlikhet.

Nordiska motståndsrörelsen består av det sorgligaste jäkla töntgänget som går att föreställa sig. Iklädda fula skjortor istället för uniform tågar omkring med sina plastsköldar i tron om att det är dom mot världen.

De vill vara Voldemort, Sauron, Darth Vader, de mäktiga antagonisterna. Vi borde syna dem för vad de egentligen är – samhällets orcher, förutom att de är långt ifrån lika många.

De vill vara Voldemort, Sauron, Darth Vader, de mäktiga antagonisterna. Vi borde syna dem för vad de egentligen är – samhällets orcher, förutom att de är långt ifrån lika många.

Nazisterna har själva satt Dalarna som huvudmål för sina aktiviteter inför valet 2018. Här har nazisterna krigsläger där de lär varandra att slåss.

Här marscherar nazisterna på arbetarrörelsens dag. Här sitter nazisterna med i två kommunfullmäktige. Här ser vi hur Sverigedemokrater gång på gång har samröre med dessa avskum.

Snart inleds Dala Pride och det är tydligt att idén om alla människors lika värde och rätt till kärlek och identitet inte alls är en självklarhet.

Vi har alla ett stort ansvar i att försvara varandra inför det hot som extremhögern och nazismen innebär. De har organiserat sig. Det är hög tid att vi på allvar också gör det.

Men handen på hjärtat, det är inte riktigt vad som sker i praktiken. Vi följer gärna kampen mellan godhet och ondska på bio och fattar tycke för diverse modiga hjältar som tar saken i egna händer.

Regnbågsflaggor.

Men när vi äntrar verkligheten igen med popcorn runt tandköttet fastnar vi i ett ofärdigt narrativ. Varje dag får vi det beskrivet för oss att allvaret är här nu och att ondskan finns mitt bland oss. Igen.

Och ändå ser vi inte en massiv sammanslutning av människor som fått nog. Som tar saken i egna händer. Vi undrar för oss själva – var är demonstrationerna, var är rörelsen, var är flygbladen, ilskan, mobiliseringen? Ja, hörru. Det händer liksom inte av sig själv.

Det sker en ideologisk förflyttning just precis nu. Ja, just nu. Samhället är en ständigt pågående konflikt om framtiden, hur mycket vi än önskar att det var lugn och ro och att allt bara är som vanligt. Men det funkar inte så.

Olika grupperingar vill ta makt. Andra vill inte tillåta det. Vi är alla en del av ideologin som samhället genomsyras av och vi är alla med och formar den. Särskilt ansvariga är de som står bredvid i förfäran men trots allt förblir passiva. De tysta lämnar fältet fritt för de högljudda.

Nu är tiden för organisering. Vi ska omringa nazister och andra orcher med tron på en ljus och gemensam framtid. Alla vi som nattar kids och skalar potatis, rakar benen och steker fläsk, alla vi som läser långsamt och har ont i ryggen.

Alla vi vanliga människor ska skapa samhället nazistmännen så djupt föraktar, deras idéer ska stupa på svärdet som gett dem skola, omsorg, sjukvård och vägar som grusats innan vi cyklar till jobbet.

Om vi slappnar av för länge gror det igen och plötsligt står vi där i ett mörker dit solen inte längre når. Men vi som faktiskt är anständiga har kraften att måla deras kalla och dystra huvuden i alla regnbågens färger.

Mer läsning

Annons