Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Lennart Götesson: Kampen om Makedonien

Krönika: Grekland och Makedonien

Annons

Makedonien blev ett eget land när Jugoslavien föll samman. Det är ett litet land med drygt två miljoner invånare och landet har efter att det blev självständigt inte gjort så mycket väsen av sig. Men så är det namnet.

FYROM, det vill säga Former Yugoslav Republic of Macedonia (Forna Jugoslaviska republiken Makedonien), är det namn landet får använda i FN och i Eurovision Song Contest.

Grekland motsätter sig helt att landet använder namnet Makedonien och gör allt för att stoppa landet från att bli medlem i EU och Nato. Grekland har också inför restriktioner mot landet.

Varför då denna konflikt? För en svensk kan det vara lite svårt att förstå varför grekerna är så envisa, det är ju bara ett namn.

Hur skulle vi i Sverige reagera om det bildades ett nytt land i vår närhet, ett land som fick namnet Värmland eller Dalarna? Troligen skulle reaktioner komma, men hur kraftiga skulle de bli? Kanske skulle vi mest skratta lite och inte reagera mer än vad vi gör över att det finns ett Mora i USA och ett Lima i Peru.

Demonstranter vid ett protestmöte Aten söndag 4 Februari 2018. Protesten gällde namnet på ett landområde som kallas Makedonien och som inte bara ligger i Grekland. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris.

För grekerna är det annorlunda. De södra delarna av FYROM-Makedonien var på 300-talet före vår tideräkning en del av Alexander en stores imperium. Den mellersta och norra delen av landet kallades Paionien.

Senare kom romarna och gjorde området till en romersk provins och därefter var det slaviska stammar som slog sig ner i landet innan det blev dags för turkarna och det Osmanska riket.

När det Osmanska riket började falla sönder på 1800-talet ville Grekland, Serbien och Bulgarien göra området till sitt.

Och efter Balkankrigen 1912-1913 delades området upp mellan dessa länder och efter första världskrigets slut så kom området att tillfalla det som 1929 blev Kungariket Jugoslavien.

När kommunisterna tagit makten i Jugoslavien 1946 delades landet in i delrepubliker. Den södra delen av landet fick då namnet Republiken Makedonien. Grekerna protesterade direkt, men utan resultat. Det finns alltså inga grekiska grupper i landet. Konflikten gäller bara namnet.

Alexander den store var grek och han är för grekerna ett större namn än vad Gustav Vasa är för en svensk. Dessutom heter ett landskap i norra Grekland just Makedonien.

Grekland menar att rätten till att använda namnet Makedonien tillhör Grekland, inte minst av historiska skäl.

Nu har man försökt nå en överenskommelse så FYROM-Makedonien skulle kunna få heta Nya Makedonien, men det går grekerna inte med på. Så grekerna protesterar och utrikesminister Nikos Kotzias som sköter förhandlingarna om namnet i FN har dödshotats om han ger med sig.

Det senaste är att kompositören Mikis Theodorakis, 92 år, har krävt en folkomröstning innan ett avtal sluts om namn, och hur en sådan skulle sluta behöver man inte fundera länge på.

Något med Makedonien i namnet kommer grekerna aldrig att gå med på. En del greker anser också att FYROM-Makedonien genom namnet gör anspråk på delar av norra Grekland.

FYROM-Makedonien har gjort några försök att blidka grekerna och byter namn på Alexander den stores väg till Vänskapens väg och har också beslutat att byta namn på huvudstaden Skopjes flygplats så att den inte längre ska heta Alexander den stores flygplats.

Varför är grekerna så ståndaktiga? Ja, dels är det historien. Grekerna är stolta över sin historia. Men det finns också inslag i konflikten som är nationalistiskt politiska. Och högerkrafter har anklagats för att piska upp stämningarna.

Namnkonflikten är också något att enas kring i ett land som nu under många år lidit av en ekonomisk kris. Det är något som går över partilinjer och samhällsgränser.

Namnkonflikten är också något att enas kring i ett land som nu under många år lidit av en ekonomisk kris. Det är något som går över partilinjer och samhällsgränser.

En del kanske tycker att det är en lite löjlig strid, men där kan jag inte hålla med. Hur man än ser på saken så har Grekland största rätten till namnet Makedonien.

Namnet Paionien är ledigt och har historiska rötter, som borde duga även om också detta namn en gång i tiden troligen omfattade en del av norra Grekland.

Lennart Götesson

ledare@daladem.se

Mer läsning

Annons