Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

London den 16 oktober 2008

Annons


Att befinna sig i London den senaste veckan har varit att befinna sig mitt i stormens politiska öga. Politiker har sagt och gjort saker som inte varit möjligt bara för en vecka eller tio dagar sedan. De engelska tidningarna har varit fyllda av diskussionen och analyser om och av den akuta finanskrisen och det engelska banksystemet kollaps.
Premiärminister Brown har i praktiken nationaliserat flera av de största bankerna och samtidigt har exempelvis gamla labourpolitiker som Tony Benn, en gång labourledare själv, angriper i Tribune inte bara den brittiska kapitalismen utan har anklagat bankerna och kapitalet för att ha plundrat skattebetalarna.
>Och inte utan fog, för på lördagen den 18 oktober så meddelade Independent att bankdirektörerna trots finanskrisen tagit ut mångmiljonbonusar trots att deras banker varit på fallrepet.
Men det är också andra tecken som pekar på en kall vinter i på de brittiska öarna. Recessionen, det vill säga kapitalismens kris, som knappast kan glädja någon men bekräftar det som förutspåtts från olika håll.
>
Några fakta: kring 5 miljoner personer i Storbritannien har nekats krediter de senaste månaderna; bilförsäljningen i Europa störtdök med 8 procent i september; detaljhandeln i USA krympte med 1,2 procent under samma månad och ovanpå detta så ökar arbetslösheten i Storbritannien snabbare än på 17 år och kommer att överskrida två miljoner redan till jul och olika experter spår att den kommer att nå tremiljonerstrecket inom ett år. Det vill säga att arbetslösheten kommer att nå de värsta siffrorna sedan den djupa krisen kring 1980. Detta samtidigt som aktiekurserna leker bungyjump på världens börser.
>
Det här har fått den återfödde labourledaren Gordon Brown att likt en fågel Fenix ta ledningen i Europa och föreslå olika åtgärder för att börja tygla den oreglerade kvartalskapitalismen. Ett exempel på Browns nyvaknade militans är hans hot att sätta in tvångsåtgärder om inte oljeprisets dyk slår igenom i konsumentledet. Han har vidare föreslaget EU-kommissionen flera åtgärder. Ett tidigt globalt varningssystem som ska förhindra det som nu skett sker igen. Och, kanske också det mest kontroversiella förslaget, ett internationellt samarbete som skall följa de 30 största globala företagen och finansiella aktörernas göranden och låtanden över gränserna.
>
Politiska bedömare här i London menar att mycket tyder på att EU kommer att ta Browns förslag under de kommande veckorna vilket om något skulle tyda på att de nyliberala ekonomernas skördetid kan vara över och att mer förståndiga politiker ökar sitt inflytande på marknadsfundamentalisternas bekostnad.
>En illuster politiker som har lagt sig i den politiska debatten är den förre borgmästaren Ken Livingstone. Han menade under veckan att staten nu ska nationalisera hela bankväsendet. Han sa att ”om skattebetalarna skulle få bestämma skulle de inte investera i banker som inte kan få fram pengar till privata krediter och därför är på väg mot kollaps. För att skapa stabilitet i banksystemet och återställa bankernas möjlighet att låna ut pengar, bör regeringen nationalisera de banker som är inkapabla att få fram privat kapital.” (Morning Star 16 oktober).
>Han fick snabbt stöd från labour-MP:n John McDonnell: ”Brown och Darling kanske inte vill medge det ännu, men en fullständig nationalisering av Storbritanniens finansiella institutioner håller på att komma upp på agendan som den enda möjligheten som finns kvar.”
>
Det är en otrolig förändring i det politiska klimatet här i London menar alla jag talat med de sista dagarna. Politiken har tagit inte ett utan flera steg åt vänster. En radikalisering håller på att ske som vi inte sett dess likhet sedan det röda sextiotalet.
>Den här utvecklingen gillas uppenbarligen av opinionen då lördagens opinionssiffror ger labour en dramatisk ökning i förtroende och stöd. Från sex procent i försprång har det ökat till tolv procent på mycket kort tid. Det engelska LO:s ordförande Brendan Barber menade i en intervju som Dala-Demokratens utsände fick att: Chicagoskolans ekonomer, Milton Friedman > och nyliberalismen är stendöda politiskt. Barbers råd till premiärminister Brown var enkelt: > Behåll kontrollen över bankerna även i framtiden när finanssystemet kommit på fötter.
>
Ett tecken på att det också börjar röra sig på gräsrotsnivå är den demonstration på torsdagskvällen som det fackliga nätverket London Shop Stewards Network arrangerade under parollen ”Take the banks from the greedy fat cats”.
>När den, här i Storbritannien, välkände debattören Neil Lawson fick frågan av undertecknad hur man ska tolka det som skett så svarade han:
>- Det en stor möjlighet för vänstern. Efter 30 år har myten om den fria marknaden och dess överlägsenhet över staten punkterats. > Möjlighet finns att nu skriva om agendan när marknaden misslyckas så totalt, inte bara finansmarknaden utan också vad det gäller bostäder, skolan och arbetsmarknaden.
Ingemar E. L. Göransson
London
>

Mer läsning

Annons