Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med en lykta mitt på dagen i Borlänge

Joakim Andersson skriver i sin krönika om det samhälleliga och politiska läget i Borlänge.

Annons

Av nån anledning tänker jag på den där killen som brukade gå omkring med en lykta mitt på dagen. Varför då? Borlänge präglas av två saker:

1. En otrolig medkänsla, vilja att hjälpa till och en kärvhet som egentligen i förlängningen betyder: vi gillar dig.

2. Borlänge präglas också av en kultur av cementerad statiskhet, att makten suttit så länge att den känner alla i kommunen och alla vrår inklusive de mörka. Det har gjort att makten i Borlänge har suddat ut gränserna mellan det som borde vara vårt gemensamma som de är betrodda att sköta och sitt eget, framförallt sitt eget tyckande.

Bl a artisten Timbuktu (Jason Diakité), kommunalrådet Jan Bohman, dåvarande nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin och försvarsminister Peter Hultqvist i förstamajfirandet i Borlänge 2016.

Snabbt som attan kan dessa oftast äldre män lyfta luren för att lösa en knepig fråga och ofta ses det som handlingskraftigt.

Visst finns det mycket positivt i en sådan realpolitik, någonting väldigt jordnära och Vi Borlängebor gillar det också. Problemet är bara när det just blir ett personligt maktutövande, där lagar och regler får en sekundär roll och där patrontänkandet blir allt mer auktoritärt. Då får vi ett rättsosäkert Borlänge.

Jag har varit med på sammankomster där politiker har bett att kollegan ska fixa en lägenhet åt grabben. Jag vet att man suttit ute i Romme och nubbat och sedan tagit bilen och det finns även en del långväga resor som det ryktas vilt om.

Någon politiker sa: Inget kan rubba mig, jag är vald!!??

Det bekymrar mig oerhört att gubbismen och vänskapskorruptionen tycks prägla Borlänges politiska liv och även kommunhuset. Det är till nackdel för Borlänges vanliga medborgare. Det medför att alla inte har samma rättigheter och att våra skattepengar används fel.

Framför allt innebär det att SD blir största parti i Borlänge 2018.Så varför tänker jag på killen med lyktan? Jo, de frågade honom: Varför går Du med en tänd lyckta mitt på dagen? Han svarade: JAG SÖKER EN ÄRLIG MÄNNISKA

Killen hette Diogenes och var filosof för mer än 2 000 år sedan. Han sökte inte ­ vilken­människa som helst, utan en uppriktig sådan. Någon med motståndsanda och civilkurage.

JAG VET ATT DET I BORLÄNGEBORNAS KÄRVHET BOR EN DIOGENES. Vad ni röstar på är upp till Er men kliv inte ur elden i askan...

Ta tag i problemet NU. Säg ifrån. Maila, Ring, prata med Era politiker om detta så fort ni se dem, sök upp dem på FB.

Det är vårat Borlänge, vår framtid och våra barn i skolan. Därför skall politiken inte präglas av försoffning, vårt gemensamma skall användas på ett vettigt sätt, lika för alla.

Det är vårat Borlänge, vår framtid och våra barn i skolan. Därför skall politiken inte präglas av försoffning, vårt gemensamma skall användas på ett vettigt sätt, lika för alla.

Mer läsning

Annons