Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men regeringen går hårt fram

Annons


Farten i svensk ekonomi går nu ner.
Betydligt mer än vad den borgerliga regeringen räknade med i höstas.
Men regeringen går ändå fram som en ångvält när den raserar svensk välfärd.
Finansminister Anders Borg säger att det är en internationell dämpning i tillväxten och att det påverkar investeringar, tillväxten i Sverige och exporten. Enligt Borg kommer tillväxten att gå på ungefär 2 procent, istället för 3,2 procent som regeringen tidigare räknat med.

Regeringen säger att det innebär att den ändå kan satsa på nya reformer vad gäller utbildning, infrastruktur, och förbättra forskningen som leder till framsteg inom förskola och skola.
Vad som ska göras vad gäller skatter vet regeringen inte än.
Anders Borg säger också att han ser ljust på den framtida arbetsmarknaden, och att regeringen ska se till att det blir fortsatt fler jobb.
Den borgerliga regeringen pratar vitt och brett, men i själva verket bryter den ner välfärdssystemen. Det kostar mer att vara med i facket och a-kassan, och det gör att färre väljer att vara med i facket.
Det i sin tur gör att facket får färre medlemmar, och svårare att förhandla. Om det fortsätter så leder det på sikt till att facket inte har mycket att säga till om vid förhandlingar med arbetsgivaren.
Många använder då argumentet att ”det gör inget, jag kan ju löneförhandla själv”.
Men det många inte förstår är att lönerna inom industri, vård- och omsorg, och andra LO-yrken kommer att sjunka. Borgarnas mål är att skapa låglöneyrken, eftersom de anser att det finns yrken som är bättre och sämre än andra.
Målet är att sänka LO-kollektivets löner. När facket får mindre att säga till om blir också arbetsmiljön sämre.
Regeringen sa också att låginkomsttagare skulle få 1000 kronor mer i månaden. Men den tusenlappen äts snabbt upp av ökad fackavgift, dyrare bensin, och dyrare bilförsäkring. Dessutom har regeringen tagit av pensionärer och sjuka pengar för att ge dem till låginkomsttagarna. På så sätt ställer de två grupper som behöver få det bättre mot varandra, samtidigt som de med mycket pengar får det bättre, genom slopad förmögenhetsskatt och förändrad fastighetsskatt.
Det är sanslöst.

Före statministern Göran Persson hade inte rätt i mycket, men en sak visste han säkert:
Den borgerliga regeringen kom till ett dukat smörgåsbord, och hade ett bra ekonomiskt läge att starta från.
Men borgarna sätter snurr på de rikas liv, medan de som har så att de klarar sig - eller inte ens det - får det ännu sämre.

SOFIE WIKLUND

Mer läsning

Annons