Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Bob Dylan ville skriva en sång om Joe Hill

Göran Greider skriver om hur Bob Dylan inspirerades av Joe Hills öde.

Annons

Ett långt och vindlande spår från Joe Hillmyten urskiljs genom det amerikanska nittonhundratalet där folkmusiken, den politiska radikalismen och de mer eller mindre romantiserade hoboidealen samsas.

Bob Dylan influerades starkt av Woodie Guthrie och 1960 lånade han ett exemplar av Bound for Glory och blev närmast besatt av den. Han besökte Guthrie i New York där han låg på sjukhus till sin död 1967.

Bob Dylan.

Om Guthries självbiografi har Dylan sagt att den var en föregångare till Kerouacs På drift och naturligtvis förändrade den mitt liv på samma sätt som den förändrade alla andras.

När Dylan skrev sin sång till Woody Guthrie, Song to Woody, snodde han ett versupplägg från Guthries sång om Joe Hill: Hey hey Woody Guthrie, I wrote you a song.I sin egen självbiografi, Memoarer, berättar Dylan om sin ungdom i Greenwich Village om hur han funderar på att skriva en sång om Joe Hill; han var inte riktigt nöjd med I dreamed I saw Joe Hill last night:

"Jag fantiserade om att ifall jag hade skrivit sången så skulle jag ha odödliggjort honom på ett annat sätt – mer som Casey Jones eller Jesse James. Det hade varit nödvändigt. Jag tänkte på två sätt. Det ena var att ge den titeln Sprid min aska var som helst utom I Utah. Och låta den raden utgöra refrängen. Det andra sättet var att göra som i sången The Long black veil., där en man talar från graven… en sång från underjorden. Det är en ballad som handlar om en man som offrar sitt liv för att inte skandalisera en viss kvinna och måste sona en annans brott för något han inte kan berätta. Ju mer jag tänkte på det, desto mer verkade The Long black veil som en sång Joe själv hade kunnat skriva. Hans allra sista."

Joe Hills öde grep verkligen tag i Bob Dylan på ett djupgående sätt. Han berättar Joe Hills historia, hur han älskades av alla arbetare över hela landet, och är säker på att han aldrig var den typ av människa som skulle råna och mörda ett affärsbiträde.

Joe Hills öde grep verkligen tag i Bob Dylan på ett djupgående sätt. Han berättar Joe Hills historia, hur han älskades av alla arbetare över hela landet, och är säker på att han aldrig var den typ av människa som skulle råna och mörda ett affärsbiträde. Han hade det helt enkelt inte inom sig. Joe hade ljuset i sina ögon, skriver Dylan.

Texten är ett utdrag ur min bok Städerna som minns Joe Hill, Bonniers 2015.

Mer läsning

Annons