Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar skandalerna fräta på Sverigedemokraterna!

Svensk politik

Annons

År efter år har skandalerna haglat över Sverigedemokraterna – och allt har runnit av dem. Järnrörsnatten tvingade bort den ledande politikern Erik Almqvist men partiet fortsatte att stiga i opinionen.

Kent Ekeroth har dömts för misshandel utan att partiledningen skakats nämnvärt. Nu har den riksdagsledamot som anklagas för ett sexuellt övergrepp begärt time-out - men Sverigedemokraternas ledning räknar nog kallt med att det inte kommer att drabbat partiets anseende. Jag tror de räknar fel.

Länge har det närapå betraktats som en naturlag att SD ständigt växer i opinionen. Själv har jag sedan senhösten 2015, då regeringen stramade åt migrationspolitiken, ofta hävdat att SD:s ständiga uppgång kommer att hejdas och att partiet till slut faller i opinionen.

Jag menar att det är viktigt att säga detta: Det ifrågasätter naturlagen om SD:s ständiga växt. Och när ett parti inte längre växer och är i medvind, då får skandalerna större betydelse.

Moderaterna gav i vintras lite extra syretillförsel till detta högerpopulistiska parti genom att räcka ut handen till det. Inget parti kan snart längre göra det, det är alltför komprometterande.

Varje avslöjande av eller tecken på att den inre partikulturen är rätt träskliknande kommer efter hand att bli mer tyngande. Nu i dagarna har SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, anmälts för förtal.

Mattias Karlsson, Sverigedemokraterna.

Han har på nätet lagt ut bild på en polis som ler tillsammans med två flyktingar - och jämfört dem med den terrorist, Rakhmat Akilov, som utförde attacken i Stockholm i våras och antytt att flyktingungdomarna vistas illegalt i landet. Vilket var helt fel. Och nu växer kritiken, för att inte säga avskyn, mot Karlsson.

SD är ett typiskt högerpopulistiskt parti. Utmärkande för sådana partier är den negativa kvinnosynen, den självklara patriarkala kulturen. Det är därför det alltid är långt fler män än kvinnor som lägger rösten på dem.

När ett parti sjunker i opinionen - och i en mätning i veckan fick SD bara 15 procent - biter skandalerna mer och kan framöver säkert orsaka en hel del inte stridigheter.

SD är ett typiskt högerpopulistiskt parti. Utmärkande för sådana partier är den negativa kvinnosynen, den självklara patriarkala kulturen. Det är därför det alltid är långt fler män än kvinnor som lägger rösten på dem.

Den ovan nämnda skandalen då Hanna Wigh berättat om den manschauvinistiska SD-kulturen tror jag – hur det än går med polisutredningen - tar udden av partiets försök att bli större bland kvinnliga väljare.

Den riksdagsledamot som anklagats av Wigh har tagit en time-out. En time-out – vad är det? Det är en sportterm som innebär att man bryter spelet för en paus.

Men en paus kan också få ett lag eller ett parti att tappa farten. SD kan nästa år mycket väl falla tillbaka till 2014 års valresultat eller lägre.

Mer läsning

Annons