Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Lorichsvägen är snittet i taxeringsvärde på 1 639 900

/
  • Lakshmi Mittals villa i Kensington London, köptes för motsvarande en miljard kronor under 2008. Det är världens dyraste villa.Foto: AP
  • Dosponentvillan i Falun är fortfarande till salu för cirka 12 miljoner kronor. Mäklaren Mats Thomson tror den blir såld, tids nog.Foto: Bons Nisse Andersson
  • I Ystad finns ett fint ställe till salu, Rydsgårds gods, är till salu för 290 miljoner kronor.Foto: Skånegårdar
  • LYXGATAN. Else Mill har bott på Lorichsvägen i Falun sedan 1976. Då bodde hon i det rosa huset på bilden, men de styckade av tomten och byggde ett mindre hus bredvid där hon bor nu.

Annons

20 villor och radhus på Lorichsvägen i Falun har i snitt ett taxeringsvärde, inklusive tomt, på drygt 1,6 miljoner.
Det är mer än vad den dyraste villan i Leksand, som sålts på ett par år, har i taxeringsvärde.
- Disponentvillan i Falun är nog den dyraste villan i Dalarna som är till salu just nu, säger Mats Thomson, mäklare på Länshem i Falun.

Dalarnas "lyxigaste" gata ligger i bostadsområdet Villastaden i Falun. På Lorichsvägen är snittet på taxeringsvärdet högre än det dyraste huset som sålts i Leksands kommun under de senaste två åren.
Huset i Hjortnäs har ett taxeringsvärde på 1465000 kronor inklusive tomt och såldes för 5400000 kronor.
På Lorichsvägen finns radhus som "drar ner" snittet, men vi rankar ändå gatan högst. Högsta taxeringsvärdet på gatan har en villa på 2788000 kronor medan snittet ligger på 1639900.

Dyraste villan

Ser man på enskilda villor i Dalarna är en av de dyraste Stora Ensos disponentvilla i Falun. 800 kvadratmeter, 14 rum och kök, varav nio sovrum och fem badrum. Villan har varit till salu i ett par år. Tidigare ville man ha 12 miljoner kronor, men huset har inte hittat en köpare än.
Mats Thomson, som har hand som försäljningen, säger så här:
- Disponentvillan är nog den dyraste just nu. Det är finanskris, men det finns köpare till varje villa.
- Lånen är fördelaktiga nu då räntan är nere på 3 procent, för en villa för 5 miljoner får du betala runt 8500 kronor i månaden i lån. Sedan tillkommer driftskostnaden, men med bergvärme eller liknande bör en stor villa på 4-500 kvadratmeter ligga på cirka 5000 i månaden. Det är många som har råd med 13500 kronor i månaden, säger Thomson.

Insynsskydd

Flera av Sveriges dyraste hus har ett lägre taxeringsvärde än inköpspris.
Men musikern Per Gessles villa på 414 kvadrat i Tylösand utanför Halmstad har bland de högsta taxeringsvärdena i Sverige; 16,8 miljoner kronor, varav markvärdet är på 2,3 miljoner kronor.
Gessles hus är liksom många andra dyra fastigheter väldigt insynsskyddat.
- Jag köpte huset i Tylösand och när huset byggdes var det en förutsättning för att kunna andas ut. Innan hände det att jag låg i hängmattan och blev väckt av folk som ville ha autografer. Folk är inte kloka, har Gessle sagt i en intervju i Aftonbladet.

Grimaldi värst

Det allra dyraste huset i Sverige 2008 köptes av staten Kuwait. Mats Wennberg, före detta vd för Microsoft i Norden, fick 49 miljoner kronor för fastigheten på Björkebergavägen i Danderyd. Wennberg köpte huset år 2000 av Bertil Hult, mannen bakom EF Språkresor, för 35 miljoner.
Det högsta pris som någonsin betalats för en villa i Sverige är 69,9 miljoner kronor. Det var Salvatore Grimaldi, som äger cykelmärket Monark, som 2001 blev ägare till en 860-kvadratmetersvilla på Djurgårdsbrunnskanalens norra sida i Stockholm. Taxeringsvärdet är 17 miljoner kronor.

290 miljoner i Ystad

Alla rekord kommer dock att slås om säljarna av Rydsgårds gods utanför Ystad får ut vad de vill ha.
Prislappen ligger på 290 miljoner kronor.
Den 16 februari ska buden vara inne. Bland intressenterna finns utöver svenskar också tyskar, danskar och andra nationaliteter.
Rydsgårds Gods består av 1100 hektar åker- och skogsmark. Utmärkt jakt är en extra krydda.
Godset säljs av Ulrik Wehtje med släkt.

Dyrast – en miljard

Världens dyraste hus såldes under 2008-för en miljard kronor.
Huset har tolv sovrum, ett turkiskt bad och balsal och ligger i Kensington i centrala London. Köpare var indiske stålmiljardären Laksmi Mittal och säljaren formel 1-magnaten Bernie Ecclestone.
Ecclestone köpte huset till sin fru Slavica för tre år sedan. Men paret flyttade aldrig in, eftersom hon inte gillade det.
BENGT PETTERSSON
023-47557
bengt.pettersson@daladem.se

Bildtext till dragarbild:
LYXGATAN. Else Mill har bott på Lorichsvägen i Falun sedan 1976. Då bodde hon i det rosa huset på bilden, men de styckade av tomten och byggde ett mindre hus bredvid där hon bor nu. "Det här är en lugn gata med fina grannar. Susanna Kallur hyrde tidigare en lägenhet i det lila huset mitemot det rosa", berättar Else som numera är pensionerad från sitt läraryrke på Slättaskolan.
Foto: Annika Björndotter

Mer läsning

Annons