Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Lindvall: Falun i skoljättens grepp

Per Lindvall: Falun i skoljättens grepp

Annons

Vill man få en bild av var fronten i friskolesystemets utveckling befinner sig i dag ska man titta på Falun. Academedia är efter köpet av Vindora, som i sin tur äger Praktiska och Hagströmska gymnasiet, totaldominant. Valfriheten har ingen chans mot den finansiella ingenjörskonsten.

Academedia är efter köpet av Vindora, som i sin tur äger Praktiska och Hagströmska gymnasiet totaldominant. Valfriheten har ingen chans mot den finansiella ingenjörskonsten.

Med köpet ökar Academedia sin marknadsandel bland de fristående gymnasierna i Sverige från runt 30 till knappt 40 procent. I Falun blir koncentrationen än större. För Academedia äger sedan tidigare Michael Elias, NTI och Plusgymnasiet.

Kvar som fristående skola finns Falu Fri och sedan de kommunala gymnasieskolorna samt Musikkonservatoriet, som drivs av Landstinget.

På grundskolesidan är det ännu en större mångfald. Där äger Academedia Söderbaumska skolan, men där möter de Internationella Engelska Skolan, Erlaskolan och Mosaik på den fristående sidan.

Det är möjligt att konkurrensverket kommer att ha synpunkter på Academedias förvärv av Vindora och att de får alldeles för hög marknadsandel på orter som Falun. Kanske måste de sälja något av sina gymnasier.

Problemet är att det inte finns någon given köpare. Thoréngruppen och Kunskapsskolan är kanske de som har ekonomiska muskler att köpa dem, men det faktum att branschdominanten Academedia har sånt grepp över Falun lär avskräcka de flesta.

För det är inte bara så att Academedia gör ett rejält momentant finansiellt klipp när de köper Vindora. De köper Vindora för 640 miljoner kronor, inklusive lån.

Att det bokförda egna kapitalet i Vindorakoncernen uppgick till knappt 90 miljoner kronor i det senaste bokslutet är helt underordnat. För skolverksamhet behöver i praktiken inget eget kapital för att driva verksamheten, då den finansieras helt av förskott. Det viktiga är kassaflödet.

Vindoras rörelse beräknas i år generera 100 miljoner kronor i kassaflöde, ”EBITDA” som den finansiella termen lyder. Utifrån värderingen av Academedia så är värdet på Vindoras kassaflöde 1,1 miljarder kronor. Academedia gör vad man inom riskkapitalsvängen kallar för ett ”multipelarbitrage”.

Skoljätten Academedia  har marknadsmakt över Faluns skolor.,

Academedia har naturligtvis starka ekonomiska incitament att fortsätta sin förvärvsdrivna expansion. Det faktum att företaget uttalat att de inte vill lämna någon utdelning av sina upparbetade vinster, utan de ska investeras i verksamheten, talar entydigt för detta.

Eftersom själva verksamheten inte behöver något kapital, de kostnader på några miljoner kronor som behövs om man vill starta en ny skola kan med råge tas av det löpande kassaflödet, så återstår alltså förvärv och de är, som beskrivits, mycket lönsamma.

Eftersom själva verksamheten inte behöver något kapital, de kostnader på några miljoner som behövs om man vill starta en ny skola kan med råge tas av det löpande kassaflödet, så återstår alltså förvärv och de är, som beskrivits, mycket lönsamma.

Men den andra stora fördelen med dessa förvärv är att ju större Academedia bli ju stabilare blir vinsterna, varför de, enligt finansiell teori och empiri, också ska värderas högre. För med den allt mer dominerande ställningen som Academedia får ju lättare har de att försvara sina befintliga marknader. De får vad som på ekonomijargong kallas för ”market power”.

Det vill säga på orter där Academedia är starka vill få andra aktörer etablera sig, då Academedia har de muskler som behövs för att svälta ut de flesta.

Men den andra stora fördelen med dessa förvärv är att ju större Academedia bli ju stabilare blir vinsterna, varför de, enligt finansiell teori och empiri, också ska värderas högre. För med den allt mer dominerande ställningen som Academedia får ju lättare har de att försvara sina befintliga marknader.

Det enda som ökar är förstås den politiska risken. För det är möjligt att med Academedias expansion och allt tydligare marknadsdominans så börjar även en del borgerliga politiker se att valfrihets- och konkurrensargumenten är allt mer ihåliga och kan läggas till en del andra ”oförutsedda” negativa konsekvenser av valfrihets- och friskolereformen. De är sådana som betygsinflation, negativ selektion (kostnadsdragande elever sållas bort) och segregation.

Men det har investerats runt 25 miljarder kronor i de svenska friskolorna. Och även om detta enbart har gått till att lösa ut tidigare ägare, (i praktiken noll kronor till verksamheten), så lär de som investerat dessa pengar inte ge sig utan strid.

Mer läsning

Annons