Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Hultqvists krönika: Intet nytt under borgarnas sol!

Peter Hultqvists krönika: Intet nytt under borgarnas sol!

Annons

Det är inte mycket till nytänkande som präglar svensk borgerlighet. När man analyserar vad som är viktigast för dem så är det några frågor som sticker ut.

För det första: Vinsterna i välfärden får inte begränsas. Det ska i borgerlighetens värld vara fritt fram att göra vinst på sjuka, skolbarn och äldres behov. Skattebetalarnas pengar ska alltså inte helt och fullt gå till det är de är avsedda för.

Aktieägare och direktörer ska ha möjlighet att skära emellan och ta en del av kakan. Att värna möjligheten att kunna göra ett ordentligt vinstuttag på människor mest grundläggande behov förenar just nu borgerligheten och Sverigedemokraterna.

Det ska i borgerlighetens värld vara fritt fram att göra vinst på sjuka, skolbarn och äldres behov. Skattebetalarnas pengar ska alltså inte helt och fullt gå till det är de är avsedda för. Aktieägare och direktörer ska ha möjlighet att skära emellan och ta en del av kakan.

För det andra: Sänkta löner för ungdomar. Trots att ungdomsarbetslösheten minskat rejält sedan valet 2014 vill borgerligheten sänka ungdomars löner. Det skulle i så fall starta en lönespiral nedåt i lönenivåerna strax över. Vägen skulle öppnas mot ett, av politiska beslut arrangerat, ännu djupare låglöneträsk.

Just frånvaron av politisk inkompetent klåfingrighet har varit en tillgång för lönebildningen i Sverige. Fack och arbetsgivare ska ha ansvaret för avtalen. Inte riksdagen. Det strider om något mot den så kallade svenska modellen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver i sin krönika om borgerlighetens torftiga evangelium.

För det tredje: Införande av marknadsanpassade hyror. En sådan utveckling skulle stärka fastighetsägarna på hyresgästernas bekostnad. På många håll skulle vi få se högre hyror. Varför ska ett fastighetsägarintresse gynnas framför hyresgästernas behov?

Varför ska ett fastighetsägarintresse gynnas framför hyresgästernas behov?

Dessa tre exempel är mycket intressanta. De visar med all önskvärd tydlighet att det är ägar- och kapitalintressen som ska gynnas när allt propagandistiskt utanverk skalats av den borgerliga politiken.

Exemplen visar också den tydliga högerorientering som präglar dagens borgerlighet. Till dem måste också Sverigedemokraterna räknas in eftersom de utgör en lydig stödtrupp.

För att förstärka detta torftighetens evangelium så är det angeläget att peka på förslaget om stora skattesänkningar för främst höginkomsttagare.

I olika varianter hos Alliansens partier så skulle de kosta cirka 100 miljarder kronor vilket med naturlighet skapar djupa spår i den offentliga sektorn. Så ser resultatet ut även om det i propagandan kommer att heta något annat.

För att förstärka detta torftighetens evangelium så är det angeläget att peka på förslaget om stora skattesänkningar för främst höginkomsttagare. I olika varianter hos Alliansens partier så skulle de kosta cirka 100 miljarder kronor vilket med naturlighet skapar djupa spår i den offentliga sektorn.

Valrörelsen närmar sig.

Som den politiska polariseringen ser ut just nu så kan man - för att göra en lång historia kort - konstatera att den rödgröna regeringen sänker pensionärsskatten och höjer barnbidragen medan borgerligheten vill sänka lönerna och höja hyrorna!

Medan regeringen satsar 40 miljarder på reformer som bland annat fler lärare i skolan och mer personal i vården så vill de borgerliga skära i välfärden och gynna de rika med stora skattesänkningar!

Så ser det ut ungefär ett år före nästa val. Det är intet nytt under solen!

Mer läsning

Annons