Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Det är vanligt med motionerande politiker, i Sverige i dag och förr, i andra demokratier och även i diktaturer

Idrott och politik

Annons

Inför partiledardebatten i Sveriges televisions Agenda söndag 6 maj lade flera partiledare ut information på sociala medier om hur de förberedde sig. Moderaternas ledare Ulf Kristersson meddelade att han sprungit en mil.

För en politiker, som sysslar mycket med teoretiskt arbete och som dessutom vanligen är stillasittande, kan det vara bra att röra på sig.

Även Kristerssons föregångare som M-ledare, Anna Kinberg Batra, ägnade sig åt att springa.

Att ha löpning som motionsform är ganska vanligt, bland politiker och andra, och en trend numera. Den före detta ledaren för Kristdemokraterna, Göran Hägglund, sprang drygt en halv mil flera gånger per vecka.

Förra USA-presidenten Barack Obama tyckte om basket, både att spela och se på. Foto: AP Photo/Charles Dharapak.

Under sin tid som finansminister tränade Anders Borg (M) på gym, och byggde upp sina armmuskler, vilket nämndes i medieskildringar.

Det går att gå igenom en rad nuvarande och tidigare politiker och deras motionerande.

Ingvar Carlsson (S) gjorde, under sin tid som partiledare och då han var statsminister, långa promenader i naturområden många helger.

En annan S-ledare och statsminister, Olof Palme, var känd för att spela tennis, inte minst med den då på kultur- och filmområdet mäktiga Harry Schein. Palme ägnade sig också åt att springa, cirka fem kilometer några dagar i veckan. Dieter Strand nämner det i sin bok Palme igen? om valet 1979.

Olof Palmes joggning kan ha varit en del av den trend som fanns från slutet av 70-talet om att springa, i kölvattnet av Jim Fixx böcker om att springa som fick många att göra det.

Palmes främsta motståndare, Thorbjörn Fälldin (C), fick antagligen naturlig motion med arbetet på sitt lantbruk. Men han spelade också fotboll, på enkelt sätt, mot och med sina söner och deras vänner.

Stockholm 29 maj 1972. Socialdemokraterna och den borgerliga oppositionen spelade fotboll på Hammarby gamla idrottsplats. Två blivande statsministrar, Thorbjörn Fälldin (C) och Ingvar Carlsson (S), stötte ihop då och då. Oppositionen segrade med 4-3. Foto: Ragnhild Haarstad / Svenskt Pressfoto / SCANPIX.

Jogga brukade också Bill Clinton göra, i alla fall sina första år som USAs president. Om det hjälpte honom att hålla sig i form och vikten nere är oklart, eftersom han ofta avslutade löprundorna (tillsammans med livvakter) på något hamburgerställe.

Nuvarande USA-presidenten, Donald Trump, ägnar sig gärna åt golf på helgerna. Hans företrädare, Barack Obama, golfade också, men inte lika ofta. Han spelade också basket.

Här har nämnts politiker i demokratier. Bland länder med mindre uppenbar, eller ingen, demokrati som motionerar kan Rysslands president Vladimir Putin nämnas, som utövar ett flertal idrotter. Han tycker om att simma.

Att hålla sig i god fysisk form, på något sätt, är vanligt bland politiker likt för många andra. Det nämns inte ofta, men så är det.

Den sportformen utövade också diktatorerna Mao Zedong i Kina (dog 1976) och Idi Amin i Uganda (död 2003), då de styrde sina länder.

Kanske inte simma, men i alla fall bada i hav eller sjö, gillade för övrigt den långa, långvariga statsministern (i 23 år i rad) Tage Erlander (S). Det går att nämna många politiker och hur de skött sin fysik.

Att hålla sig i god fysisk form, på något sätt, är vanligt bland politiker likt för många andra. Det nämns inte ofta, men så är det. Detta även om en god fysik inte givet är nödvändigt för att vara en bra eller effektiv politiker.

LÄS ÄVEN: Robert Sundberg: Ingen M-seger i förskott

LÄS ÄVEN: Robert Sundberg: Dags att hoppa av nu?

LÄS ÄVEN: Robert Sundberg: Valspurt eller väljartapp månaderna innan valet - olika utfall för S i senaste valen

LÄS ÄVEN: Robert Sundberg: Så är partiernas inre liv, med färre medlemmar och få som kan eller vill bli kandidater i valen och ta på sig demokratiska uppdrag

Mer läsning

Annons