Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Ett utkantens missnöje bland väljarna kan gynna SD och lokala partier och missgynna S

Exemplet Hedemora och kommundelen Långshyttan

Annons

Dalarna har 15 kommuner. Några är större, som Falun, Borlänge och Ludvika. Kanske kan Avesta och Mora räknas dit.

Några är mindre. Tre har runt sju tusen invånare. Fem har runt tio tusen invånare. Mellan fem stora kommuner, på 20 000 invånare eller mer, och åtta små, på mellan sju tusen och tio tusen invånare, finns två medelstora med en befolkning på cirka 15 000: Leksand och Hedemora.

I Hedemora är det karaktär av industrisamhälle och bruksort i bland annat Långshyttan och Garpenberg. I den senare har gruvjätten Boliden en lönsam gruvindustriverksamhet. Industrin i Långshyttan har drabbats av neddragningar.

I Husby och runt Hedemora tätort finns jordbruksbygd. Den näringen är stor i mått av det som produceras (spannmål, mjölk, kött), men rationaliseringar har gjort att få sysselsätts där. I Hedemora tätort är tjänstenäringen stor, den privata och den offentliga.

En geografisk dimension har funnits i Hedemoras kommunpolitik. Invånare i Långshyttan har ansett sig missgynnade.

Tre dalahästar.

Inför kommunalvalet 2010 startades Långshyttepartiet (LHP), som kom att byta namn till Kommunlistan i Hedemora. Ledande företrädare har varit Allan Mattsson, som varit socialdemokrat. Långshyttan var, likt andra bruks- och industriorter, ett S-fäste, i riksdags- och kommunval.

I valet 2010 rönte LHP en valframgång och fick 51 procent av rösterna i Långshyttan. Det gav sju procent i kommunen som helhet (Minimalt röstestöd i övriga kommunen, dock drygt fyra procent i Husby, nära Långshyttan). Rösterna på LHP kom främst från väljare i Långshyttan som varit socialdemokrater, och fortfarande var det i riksdagsvalet.

S tappade 2010 i Hedemora kommunalval en femtedel av sitt väljarstöd, från 41 till 33. Ett nytt samstyre med bland annat LHP sprack och S och C, samt V och FP/L, kom att utgöra styre i kommunen fram till valet 2014.

I kommunvalet 2014 tappade S och C stöd, runt tre procentenheter vardera. Men ihop med V blev det en majoritet av mandaten och styret kunde fortsätta (nu utan FP/L).

SD blev valvinnare och ökade. SD gick från sex procent till tio. LHP (nu Kommunlistan) ökade också, till tio procent i kommunen som helhet. Detta efter att ha ökat till drygt 56 procent i Långshyttan, 12 procent i Husby och 6 procent i Garpenberg.

I en ledare i torsdags (12/4, pappers-DD) skrev jag om fördelningen av geografiska väljarstödet för Sverigedemokraterna, SD. Det är ett parti som klassas som högerpopulistiskt.

Karta över Hedemora med omnejd.

Ett mönster framträder. Det är att SDs stöd är högre i varje läns utkant, kommuner långt bort från residensstaden. I varje kommun uppträder ofta samma mönster: lägst SD-stöd i centralorten och högst i delar i kommunens utkant.

Jag tog upp ett sex kommuner i länet i en ledare 12/4. Jag tar här upp Hedemora, som har åtta valdistrikt, och ett uppsamlingsdistrikt (saknar geografisk koppling. För detaljer: se valmyndighetens sajt) som hade 166 giltiga röster av 9 764 i kommunen, 1,7 procent av de giltiga rösterna.

Av de åtta (geografiska) valdistrikten är fyra var sin del av centralorten och åt ett geografiskt håll. De är nordväst, NV, nordöst, NÖ, sydväst, SV, och sydöst, SÖ.

De fyra andra valdistrikten är geografiskt tydliga: Långshyttan, Husby, Garpenberg och Vikmanshyttan. En minoritet av kommunens väljare bor i de fyra områdena. En majoritet bor i de fyra valdistrikten Hedemora NV, NÖ, SV, SÖ.

I Långshyttan bor 12 procent av kommunens invånare. I Husby tio procent. I Garpenberg sex procent. I Vikmanshyttan sju procent.

Sammanlagt bor 35 procent av kommuninvånarna i något av de fyra utkantsliggande valdistrikten. Nästan dubbelt så många, 65 procent, bor i något av de fyra valdistrikt som innehåller någon del av tätorten Hedemora.

Sverigekarta över kommuners politiska majoriteter efter kommunvalet 1988. Visar att det finns geografiska aspekter i politiken. Rött: S+V. Blått: De borgerliga. Gult och grönt: Oklar majoritet.

I riksdagsvalet (2014) hade SD mer än sitt snitt för kommunen, 17,45 procent, i två av de fyra, "perifera" (utkantsliggande) valdistrikten i Hedemora kommun, och kommunsnittet i en av dem, Garpenberg med 17,41.

I Långshyttan fick SD 21,49 procent. I Vikmanshyttan 23,67 procent. I Husby fick SD 16,29. Det sista var under kommunsnittet.

I kommunvalet fick SD över kommunsnittets 10,07 procent i Garpenberg: 12,07 procent. Över kommunvalssnittet var SDs stöd även i Vikmanshyttan: 15,02 procent.

I Långshyttan och Husby var SD-stödet under kommunsnittet, med 8,15 procent i den förra och 6,24 i den senare. I Husby hade LHP (nu Kommunlistan) nästan tredubblats från drygt fyra procent till nästan 12.

LHP (nu Kommunlistan) som lokalt parti i (delar av) kommunen kom att ta många väljare som i riksdagsvalet röstade på SD. Det gällde särskilt i Långshyttan, där SD i kommunvalet bara fick en tredjedel av det stöd partiet fick i riksdagsvalet i samma område.

De flesta, cirka hälften, av LHPs väljare i Långshyttan röstar i riksdagsvalet på Socialdemokraterna. Nästan en fjärdedel av LHPs väljare var väljare som i riksdagsvalet röstade på SD.

Det gäller för S att se till att den offentliga välfärden är god och fungerande i alla delar av landet och för alla invånare.

Finns några slutsatser att dra för S av detta med att stödet är ökande, och starkt, för SD och lokala partier som Långshyttepartiet (nu Kommunlistan i Hedemora) i utkanter av kommuner och län?

Ja. Det gäller för S att se till att den offentliga välfärden är god och fungerande i alla delar av landet och för alla invånare. Det gäller den välfärd som staten står för, som sjukersättningar och arbetslöshetsersättningar, och den kommunala, som skola, sjukvård och äldre- samt barnomsorg.

LÄS ÄVEN: Robert Sundberg: Hänt extra i Dalarna

Mer läsning

Annons