Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Så störtas sossarna

Landstingspolitik

Annons

Moderatledaren Ulf Kristersson ger i praktiken klartecken för samarbete med Sverigedemokraterna, SD, på kommun- och landstingsnivå. Det är slutsatsen av besked från honom, rapporterat i flera medier. Det kommer få stora effekter.

Läget på riksplanet är att de rödgröna partierna har mellan 40 och 45 procent i väljarstöd och allianspartierna samt SD har runt 55 procent. Det är en stor majoritet för SD+alliansen, om det går att betrakta dem som ett block.

I många kommuner och landsting / regioner (här skrivs landsting även om regioner avses) är det styren över blockgränsen.

I särskilt kommunpolitiken dominerar praktiska frågor, som skola, äldrevård, barnomsorg, vatten- och avlopp, vägunderhåll. Det gör att det är lättare för partier att komma överens än i den av ideologi mer låsta rikspolitiken.

Kristerssons besked gör att den moderatledda alliansen kommer att försöka ta makten i många kommuner och landsting.

Om vi lämnar kommunerna åt sidan så kan konstateras att landsting ligger mellan kommunerna och rikspolitiken. Detta på så sätt att det ideologiska är centralare i dem än i kommunerna. Och det praktiska har mindre betydelse än i kommunerna.

Landsting ligger närmare rikspolitiken i karaktär. Det är därför Kristerssons besked lär få konsekvenser främst gällande landstingen.

Efter valet 2014 var det i många landsting så att inget av de två traditionella blocken fick majoritet. SD, och dess mandat i landstingsfullmäktige, utgjorde ofta vågmästare mellan de två blocken: det S-ledda och M-ledda.

Så var det bland annat i Dalarna. Det har lett till samarbete över blockgränsen, främst mellan S och något eller några borgerliga partier. I det samarbetet kan MP och även V vara med i många fall.

I Dalarna blev det C som efter valet 2014 kom att samarbeta med det S-ledda rödgröna styret i landstinget, för att ge stabilitet i ekonomin och verksamheten.

Valutgången 2014 gav de tre rödgröna partierna i Dalarna en minoritet i landstingets fullmäktige med 39 mandat av 83. 42 krävs för majoritet.

Problemet för den moderatledda oppositionen, till vilken även Dalarnas Sjukvårdsparti, DSP, hör utöver de fyra allianspartierna, var att även de hamnade i minoritet, med 36 mandat. Det var ett mandat mindre än förra mandatperioden och tre mandat färre än de rödgröna partierna. SD, som fick 8 mandat, blev vågmästare.

Landstingsfullmäktige. Foto: DD Arkiv.

Hade Kristerssons besked om fritt fram att ta makten i landsting gällt senhösten 2014 hade det varit lätt att göra det för de moderatledda borgarna då.

Det hade bara varit att utlösa omröstning, öppen eller sluten, om ordförande i landstingsstyrelsen och då hade en kandidat från Moderaterna fått 44 röster mot en S-kandidats 39. I alla fall om alla sex partier av allianspartierna, DSP och SD röstat på moderaten.

I dag styrs en stor majoritet av landstingen av S-ledda styren. Bara ett fåtal har borgerliga styren, exempelvis Stockholm. I flera av de nu S-ledda landstingen är det efter Ulf Kristerssons besked bara att köra för de moderatledda oppositionerna och ta hjälp av SD-röster och erövra makten efter valet 2018.

I landstingsvalen har makten stått på spel i varje val. Ända har S blivit omvalda i över 80 år, sedan mitten av 1930-talet, i många landsting. Ett av dem är Dalarna. Så behovet av maktskifte för skiftets egen skull kan användas som (svep-)skäl av en maktsugen opposition mot S-styren i de landstingen.

Det argumentet kan ju behövas nu när dålig ekonomi inte fungerar längre i Dalarnas fall, eftersom landstinget går bra nu ekonomiskt. Detta enligt uppgifter som var i medierna i början av veckan.

Hur Centerpartiet och Liberalerna ska ställa sig är oklart. Är de villiga att sätta sig i skakiga borgerliga styren som är beroende av ofta ovana och opålitliga SD-ledamöter i landstingsfullmäktige?

Ska man vara petig gällde Kristerssons besked om fritt fram att ta makten med stöd av SD bara för M. Hur Centerpartiet och Liberalerna ska ställa sig är oklart. Är de villiga att sätta sig i skakiga borgerliga styren som är beroende av ofta ovana och opålitliga SD-ledamöter i landstingsfullmäktige?

Nästan samtidigt som Kristersson gav sitt SD-besked kom nyheten att det borgerligt styrda landstinget i Jönköpings län inte fick igenom sin budget. S+MP-oppositionens budget röstades igenom, med stöd av även Vänsterpartiet, eftersom SD lade ned sina röster. Det skedde tisdag kväll.

Tiden fram till valet kommer det borgerliga styret i Jönköpings landsting att få styra på en S+MP-budget. Det visar att det kan vara vanskligt att räkna med SD-stöd för borgerligheten. Detta eftersom SD är ett ombytligt och opålitligt parti, som inte följer praxis och regler.

Det framkom då de röstade fram allianspartiernas budget i rikspolitiken i slutet av 2014 i stället för att lägga ned sina röster och låta de regerande rödgröna partiernas budget gå igenom.

Så nu står Centerpartiet och Liberalerna i många landsting inför ett ödesdigert moraliskt och politiskt val: Stödja sig på ett främlingsfientligt SD eller inte? Vad säger C och L i länet?

Mer läsning

Annons