Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Stöd till medier behövs

Press- och mediestöd

Annons

På onsdagen publicerades på Dagens Nyheters debattsida att sju av riksdagens partier är överens om en uppgörelse om press- och mediestöd.

Det är ett välkommet besked, eftersom ett sådant efterfrågats i flera månader. I november 2016 lades en utredning om mediestöd fram, av utredaren Anette Novak.

Den hade en rad förslag, varav flera var kontroversiella eller otydliga. Därmed fick förslagen kritik från många håll, även om utredningen i sin beskrivning av läget och ekonomiska villkor på medieområdet var utförlig och bra.

I uppgörelsen ingår en höjning av press- och mediestödets belopp med tio procent eller 55 miljoner kronor i två omgångar med ett år mellan dem, 2019 och 2020. Totalt blir det 110 miljoner.

De regler för stöd till papperstidningar som finns, driftstöd, blir i stort sett kvar i nuvarande form. Det är bra och behövs eftersom de flesta tidningar, särskilt de som har driftstöd, är i en process med ökad digital inriktning men där verksamheten med utgivning av papperstidning fortfarande är viktig.

Tre socialdemokratiska morgontidningar, bland annat Dala-Demokraten, som erhåller presstöd.Foto: Robert Sundberg.

Även stödet för distribution, av papperstidningar, höjs. Det sker med 50 procent. Det är bra eftersom medieföretagen de senaste åren börjat minska sin distribution av tidningar i områden där kostnader för tidningsutdelning är höga.

Höjningen sker från en låg nivå ekonomiskt och kunde ha fått öka med mer. Detta eftersom minskad distribution blivit ett vanligare grepp av tidningsföretag de senaste åren. De som det gäller, som är i riskzonen att få försämrad distribution, är ofta äldre personer i glesare bebodda landsdelar.

Apropå sådana områden införs möjlighet till stöd för bevakning av mindre journalistiskt bevakade delar av landet, med upp till en miljon kronor per kommun och medieföretag. Det är bra, men detaljer i hur kraven för stöd ser ut är inte angivna. Om det blir svårt eller lätt att leva upp till kraven för stöd är svårt att nu uttala sig om.

Presstödet har de 47 år det funnits gynnat en mångfald i bevakning och utbud på pressens område och därmed valfrihet i morgontidningsval för konsumenter.

Ett stöd för utveckling ska också komma. Även här är det otydligheter om detaljer. Generellt kan sägas att det är behövligt med stöd, eftersom mediebranschen är i en omfattande teknisk omvandling nu.

Presstödet har de 47 år det funnits gynnat en mångfald i bevakning och utbud på pressens område och därmed valfrihet i morgontidningsval för konsumenter. Trots förekomsten av detta stöd har ändå en lång rad tidningar lagts ned och få nya har startats, även om några exempel finns på det.

Mediehuset i Falun, med bland annat Dala-Demokratens redaktion. Foto: Robert Sundberg.

Med förekomsten av presstöd har det utöver en journalistisk mångfald erbjudits en politisk mångfald. Flera av de tidningar som fått eller får presstöd har varit, eller är, socialdemokratiska, som denna tidning, Dala-Demokraten.

Utan något press- och mediestöd skulle nästan alla av de drygt tio återstående socialdemokratiska morgontidningarna försvinna.

Statligt stöd till medier, ofta morgonpressen, är inget unikt för Sverige och inte ovanligt utan förekommer i flera länder i och utanför EU, exempelvis i Norge och Frankrike.

Detaljer i presstödet har justerats genom åren. Även delar i det nu föreslagna mediestödet kan behöva ändras om några år, då det nya digitala medielandskapet erhållit tydligare form.

LÄS ÄVEN: Robert Sundberg: Fortsätt med presstödet, Alice Bah Kuhnke!

Mer läsning

Annons