Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Trump provocerar omvärlden

Freden i Mellersta östern

Annons

USAs president Donald Trump har beslutat att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta sitt lands ambassad dit, från Tel Aviv.

Det är ett för freden och fredsprocessen olyckligt beslut som Trump tagit. Med det har han slagit in på en väg av konfrontation för sitt land, den främsta stor- och supermakten.

Beslutet tillfredsställer en del av hans väljare på hemmaplan, främst den kristna högern. Framför allt går Trump den israeliska nuvarande högerregeringen till mötes, särskilt dess ledare och premiärminister Benjamin Netanyahu.

Denne för en aggressiv politik mot sitt lands omgivning, med fortsatta ockupationer, illegala bosättningar på ockuperad mark och minimal eller ingen förståelse för omgivande länder och andra folk.

Med Trump i ledningen för sin främsta allierade känner Netanyahu och hans likasinnade, som tyvärr har regeringsmakten i Israel nu, sig stärkta att göra som de vill.

USAs president Donald Trump.Foto: AP Photo/Alex Brandon.

Att visa hänsyn för palestinierna och en tvåstatslösning verkar inte vara något som är viktigt, varken för Netanyahu och hans regering eller för Trumps USA.

Ja, man får börja kalla det Trumps USA, eftersom det är han och hans ganska extrema politik som trots att bara en minoritet i USA har valt honom nu gäller som hela USAs politik.

Det är upp till USA och dess folk att i val ändra på det. Men just nu är det Trumps politik som är USAs politik, vilket gör USA konfliktinriktat och odiplomatiskt på många områden, bland annat i många delar av utrikespolitiken.

Tidigare presidenter och administrationer (regeringar) har visat i alla fall en viss återhållsamhet gällande Israel och palestinierna, även om man i grunden stått på Israels sida för det mesta.

Trump löper linan ut och ger det konfrontationsinriktade högernationalistiska styret i Israel sitt fulla stöd. Trumps USA provocerar nästan hela världen med det.

Trump löper linan ut och ger det konfrontationsinriktade högernationalistiska styret i Israel sitt fulla stöd. Trumps USA provocerar nästan hela världen med det.

Mer läsning

Annons