Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundberg: Det viktiga kyrkovalet

Svenska kyrkan

Annons

Jag röstar i alla val jag har rösträtt i, även kyrkoval. I dem kan jag, och fem miljoner till, som har medlemskap i Svenska kyrkan rösta. Sedan 1997 är det val vart fjärde år dit. Valdeltagandet har varit runt 12 procent i senaste valen.

Gränsen för att få mandat till riksnivåns kyrkomötet, med 251 platser, är lägre än spärren på fyra procent i riksdagsval.

När valdeltagandet är lågt är det främst de som är lågutbildade, låginkomsttagare, har invandrarbakgrund eller är yngre som röstar i lägre grad. I dessa grupper är partier till vänster om mitten starkare än de borgerliga partierna. Det bidrar till att i de kyrkliga politiska församlingarna råder det ofta borgerlig dominans.

Ibland är det bara Socialdemokraterna som ställer upp bland partierna till vänster om mitten i vissa församlingar, lägsta nivån av de tre det är val till. Val sker till dels församlingen där man bor, dels stiftet som brukar vara samma som ett eller några län. Och så är det kyrkomötet, hela landet.

Västerås Domkyrka. Dalarna hör till Västerås stift. Stiftet är en av de tre nivåer som det är val till i kyrkovalet.

Det man röstar på heter nomineringsgrupp. I en del fall har de samma namn som ett parti, exempelvis Arbetarepartiet Socialdemokraterna. Ibland heter gruppen något annat, med eller utan politiskt eller ideologiskt tillägg.

Flera grupperingar kallar sig "oberoende" eller "partipolitiskt obundna" helt eller delvis. De är ofta i praktiken borgerliga.

Som samhälleligt och politiskt intresserad, och intresserad av religion och livsåskådning, vill jag vara med och påverka Svenska kyrkan genom att rösta. Jag gillar tanken att Svenska kyrkan ska vara en öppen folkkyrka. I en sådan kan även de som bara går på gudstjänst ibland, eller vid högtidliga tillfällen som konfirmationer, i jultid och liknande, känna sig hemma.

Och jag gillar att denna kyrka har verksamheter av olika slag, som gällande unga och sådant som körer och hjälpverksamhet. Jag vill också att kyrkor och andra lokaler samt kyrkogårdar ska hållas i gott skick och vara öppna för att besöka i stor utsträckning.

De resurser kyrkan har, i olika former exempelvis skogs- och markinnehav, och avkastning från det vill jag ska användas på ett bra, ansvarsfullt sätt.

Det är viktigt att Svenska kyrkan inte vänder sig inåt och blir en angelägenhet enbart för de mest övertygade kristna.

Med en sådan inriktning känner sig även de som inte hör till de frekventa gudstjänstbesökarna hemma i Svenska kyrkan. För det är viktigt att Svenska kyrkan inte vänder sig inåt och blir en angelägenhet enbart för de mest övertygade kristna.

Kyrkan, och religionsutövningen, har koppling till övriga samhället. Detta även om Svenska kyrkan är separerad från staten sedan slutet av 90-talet. Samhällskopplingen tycker jag ska få sätta prägel på Svenska kyrkan och dess verksamhet, med respekt för att det finns andra religiösa inriktningar och ateism.

Ett bra val av parti, nomineringsgrupp, är (Arbetarepartiet) Socialdemokraterna, tycker jag. I vissa fall, särskilt i en del församlingar, finns för övrigt ingen nomineringsgrupp till vänster om mitten utöver (Arbetarepartiet) Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons