Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundberg: Ett hårt klassamhälle

Storbritannien

Annons

Owen Jones bok Chavs (Ordfront) handlar om den brittiska arbetarklassen. Chavs är ett öknamn med negativ innebörd. På svenska kan ordet motsvaras av slashasar.

Kanske känner flera till begreppet white trash i USA, om lågutbildade, lågavlönade vita personer i arbetar- eller underklassen. Chavs kan liknas vid white trash, som nedsättande begrepp för en grupp i liknande situation.

Ordet chavs har blivit satt på arbetarklassen i Storbritannien, eller i alla fall delar av den, av utomstående: media, högerpolitiker och medel- samt överklassen. Åtminstone i så stor utsträckning att begreppet fastnat.

Jones går igenom hur chavs kunnat bli så utbredd som nedsättande, fördomsfull beskrivning. Det gör Jones ambitiöst med genomgång av den politiska och ekonomiska utvecklingen i Storbritannien.

Brittiska författaren och opionionsbildaren Owen Jones.

I korthet är det thatcherismen och dess högervridning av det brittiska samhället som är huvudorsak. Med Thatchers nyliberala politik rycktes grunden undan för stora delar av arbetarklassen. De industrier och samhällen där den främst var verksam försvann.

Deras produkter hävdade sig inte när pundet stärktes med Thatchers ekonomiska politik med avregleringar och långtgående marknadsinriktning. En avindustrialisering som skedde även i andra länder gick längre i Storbritannien på 80-talet.

Högerpolitiker lägger skulden för de allt mer utbredda ekonomiska och sociala problemen på individerna och ser dem som ansvariga för sin utsatta situation. Sådant som bättre moral och högre ambitioner ses då som lösningar.

De strukturella problemen med färre jobb, särskilt inom industrin och de områden i norra England där flest industrijobb försvunnit, och nya jobb ofta inom tjänstesektorn med låga löner och dåliga arbetsvillkor, vill inte erkännas av de högerpolitiker som ofta styr och är tongivande i debatten i kraft av många åsiktsvänner i medierna.

Tony Blairs New Labour och dess styre i 13 år kom inte att innebära några väsentliga förbättringar för arbetarklassen. De förändringar i negativ riktning, med hårdare arbets- och livsvillkor och neddragningar i den offentliga välfärden, som gjordes av högerregeringarna i 18 år efter Thatchers makttillträde 1979 kom i hög grad att bestå.

Boken har mycket statistik och uppgifter som man inte känner till om det brittiska samhället. Det är bra. Boken, när den nu kommer på svenska, är dock några år gammal och handlar mycket om läget runt 2010.

Owen Jones är en vänsterpolitisk debattör. Man får ta hans skildringar med en nypa salt.

Men även med det i beaktande är det en nedslående bild av ett hårt klassamhälle där särskilt de bäst ställda trycker ned de i arbetarklassen som har det sämre och stämplar nedsättande, fördomsfulla beskrivningar på dem: chavs.

Boken:

Chavs – Föraktet för arbetarklassen

Owen Jones

Översättning: Joachim Retzlaff

Ordfront förlag

Mer läsning

Annons