Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundberg: Helgens terrordåd i USA

Högerextremism

Annons

Det har varit ett terrordåd i USA i helgen, i Charlottesville i Virginia. Men det omnämns och rapporteras inte som ett sådant.

Det utfördes nämligen av en vit 20-åring som körde en bil in i en folkmassa, så att en del personer slungades upp i luften, och backade sedan för att köra över fler personer som ramlat bakom fordonet.

Föraren hade uppenbarligen en politisk avsikt med agerandet eftersom de han körde mot var personer som protesterade mot rasister, nazister, Ku Klux Klan och andra från den extrema högern.

Dessa högerextrema personer hade samlats för att manifestera mot ett beslut om att flytta en staty från en park.

Statyn föreställer general Robert E Lee, befälhavare för sydstaternas armé under inbördeskriget i USA 1861-65. Lee har hos många i USA kommit att bli en av symbolerna för det negativa som sydstaterna stod för som slaveri och rasism.

En debatt om USAs sydstater och deras roll under och efter inbördeskriget har funnits länge i USA. Sydstaterna, dess flagga och Lee, har kommit att användas av extrema högerkrafter som står för rasism, extrem form av nationalism och rent av nazism.

De högerextrema har använt dessa som symboler för sin politiska sak, särskilt sydstatsflaggan men även Lee.

Vita nationalister demonstrerar i Lee park omgivna av motdemonstranter i Charlottesville, Virginia, lördag 12 augusti 2017.

Lee var dock en skicklig general, som bidrog till sydstaternas militära framgångar och att det inte gick sämre för dem än det gjorde med tanke på att de var mindre än nordstaterna i invånare, resurser och militär kraft.

Med den nationalistiskt profilerade republikanen Donald Trump som president har de högerextrema i USA tolkat den politiska situationen som att det är läge för dem att flytta fram sina positioner. En möjlighet till det gavs av beslutet om att flytta en Leestaty i Charlottesville.

Olika högerextrema personer samlades därför dit för att ställa till med bråk. Många av dem hade utrustat sig med hjälmar och sköldar. Flera kom att agera våldsamt mot meningsmotståndare.

I USA är rätten till åsiktsfrihet stor liksom rätten att göra och leva som man vill utan att myndigheter hindrar det. Men då det utmynnar i våld och går ut över andras lika stora rätt till frihet är en gräns överskriden och det har blivit något annat. Det inträffade i Charlottesville i helgen. Och det var främst de högerextrema som överskred denna gräns.

Virginias guvernör, Terry McAuliffe, uppmanade de högerextrema att fara hem och skämmas. Man kan hålla med honom om det.

President Trump var däremot överslätande och kryptisk i sina uttalanden. Han sa att alla sidor hade gått för långt och att han verkar för att göra USA bättre för alla. Detta kan tolkas som att han tar lätt på de högerextremas agerande.

Trump har varit ovillig att kalla den vita 20-åringens dödsbringande bilkörning för ett terrordåd. Det är svagt och sänker Trumps redan låga trovärdighet.

Många högerextrema har en positiv syn på Trump och kanske röstade på honom. De som gav Trump makten var dock främst de republikanska väljare som röstar på partiets kandidat oavsett vem det är.

Trump har varit ovillig att kalla den vita 20-åringens dödsbringande bilkörning för ett terrordåd. Det är svagt och sänker Trumps redan låga trovärdighet.

Mer läsning

Annons