Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundberg: Hemskt med en nazist i Borlänge kommunfullmäktige

Nazism

Annons

På 1930-talet, och första åren på 40-talet, fanns det nazister i kommunfullmäktigen i en del kommuner. De hade lyckats bli invalda av egen kraft, som kandidater på listor för sitt parti.

De hade på dessa ställen tillräckligt med väljare för det. Väljarna fanns bland annat bland de som gick och hejade på de nazityska soldater som transporterades med tåg mellan Norge och Finland i början av andra världskriget.

När jag började som ledarskribent trodde inte jag att jag skulle behöva kommentera förekomsten av nazister i kommunfullmäktigen. Men den här mandatperioden har det blivit verklighet. Senaste gången det stod klart var på tisdagen då det blev känt att nazisten Pär Sjögren tar plats i Borlänge kommunfullmäktige.

Det har nu skett på några ställen i Dalarna. Det har berott på att Sverigedemokraterna, som i senaste kommunvalen hade stora framgångar, vanligen haft så kallat öppna listor och inte slutna. Öppna listor innebär att väljare har kunna skriva in kandidater på valsedlar, för SD i detta fall. Dessa personer har inte ens behövt vara sverigedemokrater.

Denna möjlighet finns i de svenska valreglerna. Särskilt om ett parti har snabb och stor valframgång och ökar med många mandat i ett fullmäktige, samtidigt som partiet inte planerat för så stor framgång och därmed inte har så många ordinarie kandidater på sina listor, ökar chansen för personer som blir inskrivna att bli valda i församlingen som det är val till.

Det är det som inträffat i Borlänge med nazisten Pär Sjögren och SDs listor. Att flera personer som valts in i fullmäktige i Borlänge som sverigedemokrater har lämnat fullmäktige eller partiet, och ibland blivit så kallade vildar, har gjort att nya kandidater fått plats som ledamöter för SD. Och när partiet har öppen lista behöver de personerna inte vara anhängare till SD.

Pär Sjögren talar vid nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Borlänge söndag 1 maj 2016.

Om en person som inte vill vara politiker för ett parti, eftersom personen inte ens är med i eller sympatiserar med partiet, kan denne frånsäga sig mandatet om personen blivit invald. Det är här som nazisten Pär Sjögren har chans att komma in i fullmäktige.

Detta genom att inte avsäga sig att sitta där för ett parti som han inte sympatiserar med och som han inte stått som kandidat på någon lista för, utan har blivit inskriven av väljare tack vare att den möjligheten finns enligt valreglerna.

Nazismen är en extrem våldsideologi och förkastlig. Att företrädare och förespråkare för en sådan ideologi och politik tar plats i en kommuns valda församling, utan att ha klarat av det av egen kraft utan genom att åka en slags snålskjuts med ett annat parti, är otäckt och obehagligt.

Att sitta i ett kommunfullmäktige, gärna i en ganska stor kommun som Borlänge, är attraktivt för ett litet och extremt parti som ett som är nazistiskt. Det ger en viss legitimitet för partiet och dess extrema politik och är därför positivt för partiet och företrädare för det, som Pär Sjögren.

Nazismen är en extrem våldsideologi och förkastlig. Att företrädare och förespråkare för en sådan ideologi och politik tar plats i en kommuns valda församling, utan att ha klarat av det av egen kraft utan genom att åka en slags snålskjuts med ett annat parti, är otäckt och obehagligt.

"När nazisterna gick mot förlust i andra världskriget och deras krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten blev kända av alla försvann nazisterna från alla kommunfullmäktigen i landet. De fick inga röster"

Händelsen med nazisten i fullmäktige i Borlänge på ett SD-mandat aktualiserar en rad tankar om reglerna för kommunala val. Kanske borde kommunala nyval kunna hållas.

Kanske borde partistödets konstruktion ändras så att det tar mindre hänsyn till mandat och mer till annat. Kanske borde valreglerna inte tillåta öppna listor utan bara slutna.

När nazisterna gick mot förlust i andra världskriget och deras krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten blev kända av alla försvann nazisterna från alla kommunfullmäktigen i landet. De fick inga röster, ställde inte upp eller lade ner helt.

Men numera är nazisterna alltså tillbaka, om än inte av egen kraft. I Borlänge kommunfullmäktige. Det är hemskt och obehagligt.

Mer läsning

Annons