Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundberg: Massmordet i Las Vegas förvärrades av vapenlagen

Vapen i USA

Annons

Det sägs att händelser som sker i länder som liknar Sverige har lättare att få stor uppmärksamhet än sådant som sker i utvecklingsländer geografiskt och kulturellt långt borta.

Exempelvis sprängdåd i Afghanistan, Irak, Pakistan eller Syrien kan ha flera tiotals döda, men inte få så stor uppmärksamhet i medierna här.

Med denna observation i minnet går det ändå att hävda att massmordet i söndags lokal tid i Las Vegas i USA är oerhört fruktansvärt. Det gäller både i utförande och omfattningen i form av många dödade och skadade, 59 respektive över 500 människor.

Det var en gärningsman, som identifierats som 64-årige Stephen Paddock, som sköt från ett fönster i ett rum på hotellet Mandalay Bay. Positionen var högt belägen, våning 32.

Gärningsmannen sköt i riktning mot publiken på flera tusen personer på en musikkonsert i närheten av hotellet. Skjutningen varade i uppemot en kvart. Enligt vittnen och ljudupptagningar har det varit fråga om automateld. Det var en snabb skottlossning med magasin med flera tiotalet patroner i varje.

När polis kunde inta rummet uppges gärningsmannen ha varit död och uppemot tio vapen fanns på platsen. Senare hittades ytterligare ett flertal vapen och mycket ammunition i gärningsmannens bostad, en villa utanför Las Vegas.

Trasiga fönsterrutor på hotellet Mandalay Bay i Las Vegas, varifrån en gärningsman sköt ihjäl 59 människor och skadade 500.

Skottlossningen i Las Vegas är den värsta någonsin i USA. Bland de omfattande masskjutningarna i USA på senare år hör en med 49 döda på en gayklubb i Orlando i Florida i juni 2016, en med 27 döda varav många barn i Newtown i Connecticut i december 2012 och en med 32 dödade på lärosätet Virginia Tech i Blacksburg i april 2007.

Gärningsmannen i Las Vegas liknade andra som utfört massmord i det att de nästan alltid är män. Men han avvek från mönstret i andra avseenden. En var att han var äldre, 64 år. De flesta brukar vara yngre, runt 20 år.Ett annat var att han var väletablerad i samhället, ekonomiskt sett. Ett tredje var att han var tidigare ostraffad.

Vid tidigare massmord i USA har en debatt om landets liberala vapenlagar uppstått. Det finns många som vill ändra dessa lagar så de blir mer restriktiva. Men, tyvärr, finns också många som inte vill ändra vapenlagarna utan behålla den omfattande tillgången till vapen och möjligheterna att skaffa dem, inneha dem och ha med sig dem.

Den senare gruppen har starkt stöd av den mäktiga vapenorganisationen NRA (National Rifle Association). Den stöder politiker, vanligen de i högerpartiet Republikanerna, som är för fortsatt liberala (slappa) vapenlagar. Och NRA motarbetar politiker, vanligen i Demokraterna, som vill ha mer restriktiva vapenlagar.

Det var ett dåd av ren ondska, sa president Donald Trump om massmordet i Las Vegas. I USA finns en benägenhet att söka förklaringen till de många ihjälskjutningar av människor i att de bara beror på individer. Och att någon, som i detta fall, är eller blivit ondskefull, alternativt galen.

Strukturen kommer i skymundan. Och den är att det är oerhört gott om vapen. Vidare är det lätt att skaffa dem och kontroll av de som skaffar vapen är obefintlig eller låg. Att vapen och licens dras in för personer som får ändrat hälsoläge, fysiskt eller mentalt, är inte givet och ett ändrat hälsoläge kan döljas så det inte påverkar vapeninnehavet.

Till skillnad mot i andra länder finns i USA redan handeldvapen, pistoler och revolvrar, som är lätta att bära med sig och dölja och kan lätt användas av personer som blivit psykiskt instabila eller sjuka på sätt som kan göra dem dödligt effektiva med vapen. Och det är en kultur av att ha och använda vapen i USA. Det är det på ett sätt som saknar motstycke i andra länder.

Inte ens i närbelägna Kanada är utbredningen av vapen av det omfattande slag det är i USA. Det finns en hel del vapen för jakt där, gevär av olika slag, likt i Sverige och en del andra länder.

Men det finns inte det stora antal pistoler och revolvrar och automatvapen med stora patronmagasin som i USA. Och det är inte tillåtet att bära vapen i vardagen på ett omfattande sätt som i USA.

Trots att det varit många masskjutningar vill inte en majoritet av politikerna i USA begränsa den omfattande tillgången till vapen. Detta trots att den goda tillgången till vapen ökar sannolikheten att de kommer att användas.

Flera politiker, bland dem Donald Trump, stöder sig på den vapenförespråkande organisationen NRA, för att bli valda och återvalda. Mäktiga NRA är ett problem. Det borde i USA startas en NARA, där första A:et står för anti, som är mot vapen och som motarbetar NRA.

Från president Trumps Vita huset uttalades det av pressinformatören att nu är inte tidpunkten att diskutera vapenkontroll. Där har Trump (via talesperson) fel. Nu är den rätta tiden att diskutera vapenkontroll. Det är vapen som dödar människor.

Eftersom många vapen finns tillgängliga blir det för individer lättare att använda vapen. Hade det varit svårare att få tag på och inneha vapen hade inte lika många skjutningar skett, med dödsfall och skador som följd.

Gärningsmannen i Las Vegas må ha varit eller blivit galen och ondskefull. Men hade han haft svårare att skaffa och inneha vapen, många och snabbskjutande med stora patronmagasin, hade antagligen antalet döda och skadade varit färre.

Det är inte klokt att det finns ett land som inte vill ändra föråldrade lagar gällande vapen. Att det var bra att bära vapen i western för 200 eller 150 år sedan, för att skjuta mot skallerormar, vargar och grizzlybjörnar, betyder inte att det är bra att få bära vapen i alla möjliga sammanhang i dag.

Gärningsmannen i Las Vegas må ha varit eller blivit galen och ondskefull. Men hade han haft svårare att skaffa och inneha vapen, många och snabbskjutande med stora patronmagasin, hade antagligen antalet döda och skadade varit färre.

Mer läsning

Annons