Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundberg: Snart har vi ett EU-försvar

Försvars- och säkerhetspolitik

Annons

En förhandling pågår mellan regeringen och oppositionspartier, med Moderaterna i spetsen, om nivån på anslaget till försvaret. M vill ha minst två miljarder kronor mer i höstbudgeten. Det sa Anna Kinberg Batra i sitt Almedalstal. Hur det blir med det återstår att se.

När Sverige gick med i EU 1995 hette det att EU inte skulle ha en militär dimension. Om unionen utvecklade en sådan skulle Sverige inte vara med. Vi var ju militärt alliansfria.

Men EU är en process där allt fler områden omfattas och förändringar sker. Nya fördrag skrivs för EU. Sverige och vår försvars- och säkerhetspolitik är också i en process där förutsättningar ändras.

Hur EU ska utvecklas är det dragkamp om. En del vill att fler områden ska omfattas, och bestämmas gemensamt. En utveckling av EU att unionen har ännu mer gemensamt, som försvaret, är då en logisk utveckling. Även om den är oönskad av många.

Militär från EUTM, European Union Training Mission (här från Luxemburg) utbildar soldater i Malis armé.

På EU-toppmötet i midsommarhelgen diskuterades att samarbeta mer i EU om försvarspolitik. Att bygga upp en fond för utveckling av försvarsindustriella produkter var ett förslag.

De flesta Europeiska ländernas allierade, USA, på försvars- och säkerhetspolitiska området, oavsett medlemskap i Nato, visar minskat intresse för Europa. Det beror inte bara på att Donald Trump blivit president utan även på att andra delar av världen blivit viktigare för USA, som Stillahavsregionen.

EU har nu blivit tvunget att ställa frågor om försvars- och säkerhetspolitik på sin spets. På försvarsindustrins område råder splittring i EU. Det produceras 16 olika typer av fregatter i EU-området mot en typ i USA. Försvarsindustrin i EU har inte de kostnadsminskande stordriftsfördelar som USA har.

Sverige har ställt sig positiv till förslaget om ökat försvarssamarbete i EU. Men det finns risker för ett litet land som Sverige. Fonder för försvarsindustri på EU-nivå kan komma att gynna de stora ländernas försvarsindustri.

Om gemensamma EU-trupper ska byggas upp kan Sverige få svårt att få gehör för att de ska användas i vårt ytmässigt stora men glest befolkade land om behov finns på kontinenten.

Om gemensamma EU-trupper ska byggas upp kan Sverige få svårt att få gehör för att de ska användas i vårt ytmässigt stora men glest befolkade land om behov finns på kontinenten.

Sverige riskerar att dras in i andra EU-länders konflikter. Fördelen att få militär hjälp i händelse av hot mot Sverige kan visa sig vara svag. Den union som inte skulle ha militär dimension håller på att utveckla sådan. Och Sverige är med i unionen.

Mer läsning

Annons