Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-LEDARE: Se hur alliansen och SD bytt taktik för att försvara bolagens vinstjakt i välfärden

TV-LEDARE

Annons

Allianspartierna och Sverigedemokraterna byter nu taktik hejvilt för att försvara bolagens rätt att oreglerat göra vinst på skattepengar i välfärden.

I somras var strategin att överdriva ­– krav på att skattepengar inom skola, vård och omsorg faktiskt ska användas till sina verkliga ändamål och inte till privata vinster kallades för ”statssocialism”, ”ideologiskt korståg” eller ”fondsocialism”.

Nu verkar taktiken istället vara att försöka sopa vinstfrågan under mattan. Det är en ”pseudodebatt”, menade både Jan Björklund och Jimmy Åkesson i Agendas senaste partiledardebatt.

Men det finns brett folkligt stöd för att stoppa vinstjakten. Svenska folket tycker inte att det är någon ”pseudodebatt”. Även långt in i borgerlighetens väljarkärna finns det många som inser vilken avart Sverige är som tillåter oreglerade vinstuttag ur skolverksamheten (Sverige är ensamt i världen med ett sådant system).

När nu Sverigedemokraterna efter intensiva uppvaktningar från näringslivet meddelat att man vill tillåta helt oreglerade vinstuttag i skolan finns en klar samsyn på högersidan. I november kommer regeringens utredning om vinster i välfärden – frågan är vilka taktiker vi då får se från de blåbruna för att undvika frågan?

Mer läsning