Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppet hus på stentryckeriet

På fredag, lördag och söndag hålls öppet hus på stentryckeriet i Vikmanshyttan. Det har blivit ett årligen återkommande arrangemang. Här får besökarna ser hur man gör en litografi.

Annons

Bakom tryckeriet står bröderna PO och Mats Westman. Förra året kunde de jubilera efter att ha drivit verksamheten under precis 30 år.
Nu får besökarna som kommer till årets öppet hus se en sprillans ny utställning med ett 30-tal konstnärer samt en levande verkstad. Där kommer Lisbeth Boholm och Ria Roes att arbeta med sina litografier.

För Lisbeth Boholm är det första gången hon gör litografier.
– Jag har tidigare bara målat, säger hon och berättar att det ofta blivit stora målningar.
Massor av utställningar har det också blivit under de 25 år hon målat. Samtidigt arbetar hon på Fornby folkhögskola som kursansvarig för konstutbildningen för sitt uppehälle.
Ytterligare en konstnär finns med och arbetar den här dagen när det är öppet hus. Det är Ria Roes som alternerar sitt boende i Frankrike och Lofoten.
– Det här är ett sätt för oss att visa upp vårt hantverk, säger PO Westman.

Mats Westman inflikar det viktiga att besökarna får se hela processen att göra en litografi. Det är inte bara att tryck upp den.
Under en vecka brukar de också bjuda in konstnärer till en skapande verkstad.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se