Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Öppet och flexibelt”

Annons

Det handlade mer om människor och mindre om byggnader och byggteknik.

Tonen under kommunfullmäktiges decembersammanträde var försonlig och ”pudlarna”, ursäkterna, så många att Lindberghallen påminde om ett hundpensionat.

Trots en del ”skällande” var sammanträdet det lugnaste på länge och debatten – såväl om Gagns Inn som om Gagnefsgården – balanserad och konstruktiv.

Två långa inledande föredragningar, en julsmörgås, en stunds musikunderhållning och en uppvaktning av kommunala trotjänare bidrog till att sammanträdet – och de flesta av ordväxlingarna – kom att präglas av julstämning.

Lena Dalman, SKL-jurist, beskrev – inför beslutet om byggnation av ett demensboende – det som hon betecknade som risker med ett samarbetsavtal med ett namngivet företag. Hon menade bland annat att det kan bli kommunen som står för riskerna och företaget som tjänar på samarbetet.

Äldreomsorgschef Aina Gustavsson menade att en rivning av nuvarande Gagnefsgården inte motiveras av byggtekniska, utan av verksamhetsmässiga skäl och hon blev påtagligt känslosam när hon tackade de äldre och personalen för att de står ut i dagens mindre ändamålsenliga lokaler.

Personalen fick också applåder när Sofia Jarl (C) redovisade resultatet av en brukarundersökning.

– Nu har vi kommit till vägs ände och måste ta ett beslut, sa hon.

Stefan J Eriksson (M) bad om ursäkt för att han varit med och försenat bygget och presenterade ett borgerligt förslag som han beskrev som öppet och flexibelt.

Per-Arne Lech (V) väckte ett eget förslag och S samt Maria Alfredsson (MP) förordade samarbetsavtalet. Men fullmäktige gick – efter bland annat två voteringar – på det borgerliga förslaget, vilket förenklat innebär att 92 miljoner anvisas och att byggföretagen får lämna förslag till planlösningar – med och utan Gagnefsgårdens befintliga byggnad.

Kent Olsson
kent.olsson@dt.se