Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositioner kräver handling och kontroll


I april i år togs 1,5 miljoner kronor från skolan för att Fritid skulle få ordning på sin ekonomi.
I juni samlades bildningsförvaltningens budgetgrupp då de fått indikationer på att flödet av pengar från Fritid ändå fortsatte.
Nu kräver oppositionen besked om åtgärder. Framför allt att fattade beslut ska följas och verkställas.

- För det är ju det som tycks vara problemet. Vi har beslutat införa tags, men vi har fortfarande vaktmästare som öppnar och låser lokaler. Det kostar pengar, säger Lea Malmivirta C.
Hon ger fler exempel på fattade beslut som inte genomförts:
- I besparingsförslaget skulle arbetsstyrkan minskas. Men man har samma personal kvar. Dessutom avsatte vi 260000 kronor för att sköta utomhusbaden i sommar. Men de har redan kostat 100000 kronor mer. Varför då? Hur kommer det sig?
Hon pekar också på att hyran i Parken är inklusive värme.

Skiter i beslut


- Ändå debiteras värme ovanpå det. Och ingen säger något. Det bara fortgår. Hur länge det pågått verkar ingen veta, säger Inger Mattsson C.
Oppositionen vill också förstå hur ett bad i Horndal kan kosta lika mycket som i Metropoolen, fast det enligt statistiken bada badar 6 personer om dagen i Horndal.
På det här viset befarar oppositionen att fritidsförvaltningen kan kosta 3,2 miljoner kronor mer än budget i år, om ingenting görs.
- Ledningen effektuerar inga beslut. Det tickar bara pengar. Man skiter i vad vi politiker beslutat, dristar sig Krister Nilsson AIL att säga.
Inte blir läget bättre, menar oppositionspolitikerna, av att också gymnasieskolan aviserar stora underskott.

Slår larm


Det är därför oppositionsrådet Johan Thomasson M och hans allians nu slår larm.
- Vi måste klargöra för hur situationen ser ut. Något måste hända.
Varför har ni då väntat i en hel månad med att presentera den här kritiken?
- Först har jag som sitter i budgetgruppen varit bortrest. Sedan krävdes det tid att sätta sig in i problematiken. Och dessutom är det semester och inte helt lätt att samla alla partier, försvarar Inger Mattsson.
Vad är ert förslag?
- Hela verksamheten, även hur bidragen fördelas, måste genomlysas så att allt inte bara går av slentrian. Just nu händer ingenting.

S håller inte med


Men Mikael Westberg S ordförande i bildning håller inte med.
- Jag tycker vi har tagit tag i det här i ett tidigt skede. Vi har vidtagit åtgärder, även om jag inte minst i detalj just nu vad. Vi håller också på med en genomlysning av badhuset som inte är klar. Vi har idéer om hur vi ska lösa det här när vi träffas vid nästa budgetmöte.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se