Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Orden har ingen betydelse”

Konst- & musikfestivalen vid Stentryckeriet arrangerades i kanonväder.
– Det har varit fullsatt. Vi har klart fler besökare i år, säger Kenneth Stenholm, från stentryckeriet.

Precis som i fjol var filmkritikern Ronny Svensson konferencier på Konst- & musikfestivalen. I år spelade han även med sitt gamla band ”Kai Martin & Stick!”.
– Det var otroligt kul i fjol. Det här är en väldigt trevlig festival med en rolig blandning av musik. När jag fick frågan om att vara konferencier i år sa jag att vi hade börjat lira med vårt gamla band och det tyckte arrangörerna inte var någon dum idé, säger Ronny Svensson.

Veteranbilar ställdes ut på gården och det hölls en utställning i stentryckeriet. Hedemorabördiga konstnären Kristina Karlsdotter jobbade med litografier.
– Jag har varit här och jobbat flera gånger och avslutar den här gången med festivalen, säger hon.

Thorsten Flinck var det stora dragplåstret, vilket märktes på den stora publiken framför scenen.
– Du är väl trött på att prata om Melodifestivalen..., sade Ronny Svensson.
– Ja, nej, nej, nej, den låten blir det inte, muttrade Flinck.
Tillsammans med gitarristen Kenny Håkansson bjöd han sedan publiken på en show med både sång och poesi. ”Bortom Månen och Mars” och Björn Afzelius ”Elsinore” var två av låtarna som spelades. Däremellan läste Thorsten även Kent Anderssons dikt ”Slaven”.
– Orden har ingen betydelse längre. Därför är det jäkligt tyst i Sverige i dag, sade Thorsten innan han tackade för sig.

När ”Kai Martin & Stick!” började spela var det glesare i bänkraderna. Bandet, med Säterbördige Jörgen Cremonese på gitarr, spelade hela sin skiva ”Röd plåt” från 1982.
– Det har vi aldrig gjort förut. Det här blir vår femte dalaspelning någonsin. I går spelade vi i Orsa, men det är mycket mer folk här i kväll, sade sångaren Kai Martin innan bandet började spela.

Pär Sönnert/DT