Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordförande Riesbeck: "Vi måste rädda Dalhalla"


Vd:n avrådde från att ge lån till Dalhalla.
Rättviks politiker tog ingen hänsyn till det.
Ett "akutlån" om 1,5 miljoner kronor klubbades igenom.

Kommunstyrelsen i Leksand beslutade vid ett extra sammanträde i början av augusti att ställa upp med 500000 kronor i lån till Dalhalla Förvaltning AB (DFAB) på grund av en likviditetskris Dalhalla hamnat i.
Politikerna i Rättvik valde en annan väg.
DD kan avslöja att några dagar senare beslutade styrelsen för kommunens bolag Rättviks Kommunhus att låna ut en miljon kronor med förfallodag 31 december och 500000 kronor med förfallodag 31 oktober. Det senare i avvaktan på Mora kommuns beslut på en begäran från Jonny Jones, ordförande i DFAB

Man får en känsla av att Rättviks kommun "mörkat" lånet?
- Nej Gud nej. Kommunhus är ett bolag där vi har möjlighet att kunna ge den här typen av hjälp. Framförallt i det här läget var det en ganska akut situation och ska man då ta ett beslut i kommunstyrelsen och sen vidare upp till kommunfullmäktige hade det här inte hunnits med utan att det gått överstyr för Dalhalla, säger kommunalrådet Annette Riesbeck.
Var det skälet till att det inte gått den vanliga politiska vägen?
- Ägandet i Dalhalla i ligger i Kommunhus AB. Då var det naturligt att även detta lån skulle ligga där.
Vd tyckte att bolaget inte skulle ge lån därför att det inte finns nån säkerhet. Din kommentar om det?
- Det är ju kanske nödvändigt att han gör det. Men vi som styrelse tyckte ändå att vi i det här läget måste göra det vi kan för att rädda Dalhalla. Det var också en enig styrelse
Men några garantier att pengarna betalas tillbaka finns inte?
- Nej. Men det pågår ett intensivt arbete med Dalhallas framtid och jag känner mig ganska trygg i det. Men jag vill inte gå in på det för det är så känsliga saker. Det är ju inte så att det lånas ut pengar och "går det så går det".
Hur kan du som kommunalråd och ordförande för Kommunhus besluta om att ge lån till ett bolag du själv är ledamot i?
- Jag sitter i Dalhallabolaget för ägarkommunen. Jag sitter ju inte och lånar ut pengar i eget intresse i Dalhalla.
Är det som det skrevs i en ledare i Expressen nyligen dags för politikerna att stänga börsen för gott för mera skattemedel till Dalhalla?
- Jag tror den som skriver det inte vet hur mycket Dalhalla betyder för Rättvik. Massor av folk kommer till Dalhalla varje år. De bor här och äter i Rättvik. Och titta på alla byar och alla idrottsföreningar som är engagerade i Dalhalla och får pengar för det . Man måste se det som en helhet.
Tror du personligen att Dalhalla överlever?
- Ja, för det finns väldigt mycket krafter som vill det. Näringslivet har i år när Dalhalla är i gungning märkt det och sett att, oj vad betyder Dalhalla för oss? Det finns helt andra krafter i dag än för några år sen.

HANS BLOOM