Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordförande Thomas Björklund: Det är fullständigt ofattbart

Annons

Nio vargar förra säsongen blev sex den kommande. Naturvårdsverkets beslut om tilldelning av varg inför vinterns licensjakt slog ner som en bomb hos de ansvariga på Dalarnas jaktvårdsförbund.
- Det är fullständigt ofattbart. Vi rasar över beslutet. Vi kommer att överklaga, den saken är klar, säger ordförande Thomas Björklund till DD.

Inför förra vinterns vargjakt gavs tillstånd att i Dalarna skjuta nio vargar. Jakten var slut på fem timmar.
Då hade tio djur blivit skjutna, en över kvoten, men det under omständigheter som var acceptabla.
Den allmänna tolkningen bland jägarna av det snabba förloppet var att det indikerade att det fanns - och finns - fler vargar än vad som beräknats inför jakten.
Därför förväntades Naturvårdsverket komma med en generösare tilldelning inför vinterns kommande jakt.
- I stället blev den mindre! Vi förstår inte hur de resonerat. Det här gör att acceptansen för varg blir ännu mindre, säger Thomas Björklund.

Dala-vargar

Dalarnas jaktvårdsförbund stöder sitt resonemang på en färsk inventering av föryngringarna av varg.
Enligt naturvårdsverkets egen karta finns inom Dalarna sju fastslagna revir med föryngring och till det tre sannolika.
- Dessutom kom så sent som igår (torsdag; DDs anm) besked om att det hittats ytterligare en föryngring nära Lima, säger Thomas Björklund och tillägger:
- Det betyder att koncentration av varg är sådan att 50 procent av hela stammen berör Dalarna. Siffrorna Naturvårdsverket själv publicerar tyder på att det finns minst 130 vargar i länet.
Ändå sänks tilldelningen. Det är ofattbart.

Förvaltning

Det är den här koncentrationen av vargarnasom Dalarnas jaktvårdsförbund anser vara ett problem.
Varför ska just länets jägare, fäbodbrukare och tamdjursägare drabbas mer än andra av olägenheterna med rovdjuren?
- Vi accepterar att vargen och andra rovdjur ska finnas. Vi utgår från riksdagsbeslutet om 150 vargar. Men vi efterlyser en fövaltningplan. Inget län ska behöva ha mer än två revir med föryngring. I stället ska vargarna spridas ut jämt över åtta, tio län. För att nå dit skulle vi i Dalarna behöva skjuta 50 vargar i den kommande jakten, säger Thomas Björklund.