Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestämmer den här veckan om han stannar i Norge

Annons

Två år har Göran Andersson gjort i norsk orientering.
Den här veckan beslutar han på om det ska bli någon fortsättning.
- Blir det inte så kommer jag att jobba med ett intressant hälsoprojekt som heter Hälsospåret, säger Andersson.

För två år sedan tillträdde den tidigare svenske förbundskaptenen Göran Andersson som sportchef i det norska orienteringsförbundet.
Men under den här tiden har det skett flera förändringar i organisationen, så nu är han tillbaka i rollen som landslagstränare och coach.
- Jag tycker om att jobba med löparna, men det var inte den roll som jag kom hit för att ha. Jag har jobbat som coach i många år, nu vill jag jobba med att bygga upp mer strategiska saker. Att få läger och samlingar så optimala som möjligt, säger Andersson.

Är de ekonomiska förutsättningarna bättre i Norge än i Sverige?
- Vi har mindre budget än vad svenskarna har, och vi är färre orienterare än i Sverige. Men vi har en stor fördel då vi är kopplade till Olympiatoppen (den norska motsvarigheten till Sveriges Olympiska Kommitté). Det ger pengar både till verksamheten, men även åtta elitlöpare.

Är de bästa norrmännen proffs?
- De är proffs här, säger Andersson och pekar på huvudet. Men de kan inte leva på orienteringen, de måste jobba delar av året.
Det norska laget kommer från ett lyckat världsmästerskap, där de tog ett guld och två silver.
Och nu håller Andersson som bäst på att fundera kring om han ska fortsätta jobba med det norska landslaget.
- När jag började på det här jobbet bestämde jag att jag efter varje VM skulle utvärdera om jag ska fortsätta. Vi måste se till vad som är bäst för norsk orientering. Jag kommer att fatta ett beslut kring om det blir ytterligare ett år efter den här O-ringenveckan.

Mer jobb än hem

Göran Andersson bor sedan många år i Borlänge.
Men nu spenderar han mer tid på annan ort än hemma.
- Jag har mer än 200 resdagar per år, så jag är mer på jobbet än hemma.

Om du väljer att byta jobb, har du då nåt på gång?
- Jag fick så sent som för en vecka sedan en förfrågan från Kina om att utveckla den kinesiska orienteringen. Men det har jag inte tagit ställning till än, och att resa runt jorden är inte något som jag strävar efter. Men för tillfället håller jag på att svänga från elit till hälsa. För tio månader sedan startade jag och idrottsfysiologen Peter Foxdahl och Micke Hallberg ett företag som heter Hälsospåret.
De jobbar med att utveckla ett revolutionerande konditionstest. Det handlar om en löpslinga som bedöms beroende på vilken kupering och vilket underlag det har.
Sedan tar man sin klocka och springer eller går sträckan. När man kommer i mål går man in i en tabell och läser av sitt resultat utifrån ålder och tid.
- Det konditionsvärde man där får har sedan en färg, grön, gul eller röd. Grön är ett bra värde, men gult och rött är ett tecken på att man måste träna mera. Konditionen är det enskilt viktigaste parametern för bra hälsa. Det här är nåt som jag verkligen brinner för att jobba med, och vi jobbar med landsting, kommuner, företag och så vidare, och här ser man verkligen att arbete ger resultat, säger Andersson.
MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons