Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domnarvet vann Venla-kavlen överlägset

Annons

Borlänge dominerar i orienteringsvärlden.
Årets två största stafetter har vunnits av Borlänge-klubbar.
Stora Tuna vann Tiomila, och i lördags var Domnarvet överlägset i Venla-kavlen.
– Det finns väldigt bra träningsmiljö i Borlänge, säger Karolina A Höjsgaard.

2000 och 2005 vann Domnarvets damer Tiomila-kavlen.
I lördags slog de till igen, och det i världens största orienteringsstafett Jukkola-kavlen, eller Venla-kavlen som damernas motsvarighet kallas.
- Vi hade inte satt upp något resultatmål på förhand, men vi visste att om alla skulle göra bra insatser så fanns det en chans att vi skulle vara med och slåss i toppen, säger Karolina A Höjsgaard.
Emma Johansson gav laget en bra start genom att springa in som elva på den första sträckan, och hon tog sig dit genom en bra avslutning på sträckan där hon plockade in över en minut på täten.
Johansson skickade iväg Karolina A Höjsgaard på andrasträckan, och Karro svarade för en bra sträcka där hon avancerade till andra plats.
- Jag sprang helt själv från tredje kontrollen. Men det fungerade bra. Det var riktigt kul orientering, säger Höjsgaard som gjorde comeback i våras efter att hon fått sitt andra barn.
- Jag tränar inte alls lika mycket som tidigare. Men jag är lättränad, och så har jag mycket rutin. Dessutom är jag utvilad när jag kommer till tävlingarna, säger Höjsgaard.
På tredje sträckan förde Eva Jurenikova upp Domnarvet i spets, och på slutsträckan kunde Dana Brozkova föra Domnarvet till en överlägsen seger. Närmare fem minuter blev segermarginalen till norska Nydalen.
När vågade ni hoppas på seger?
- Jag trodde att det skulle gå vägen när Dana gick ut i ledning på sista. Men det blev trots det en väldigt nervös väntan, säger Höjsgaard som i och med helgens seger vunnit stafetterna i EM, VM, Tiomila och Jukkola.
- Jag rankar den här segern väldigt högt. Just Jukkola är något som jag verkligen har velat vinna. Sedan är det klart att det är ännu mer speciellt att få springa slutsträckan, och komma ut ur skogen och se alla andra i laget som är glada. Nu fick jag stå och vara glad när Dana kom ut ur skogen, säger Höjsgaard.
Domnarvets seger betyder att Borlänge nu sopat hem årets största stafetter. Stora Tuna vann Tiomila i våras, nu blev det 15:e plats för Tuna, kvarten bakom segrande Domnarvet.
I herrklassen gjorde Mora, där slutmannen Martin Johansson var ende svenske löpare i laget, en mycket stark insats och blev nia. De var därmed näst bästa svenska lag.
Leksand, Stora Tuna och Malung hamnade på placeringarna 20, 22 och 24.
Finska Delta vann före Uppsala-klubben OK Linné.

MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Annons