Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moralöparen tillbaka i Schweiz för att försvara segern

Annons

I helgen jagar Moras Jonas Buud sin andra raka seger i Swiss Alpine Marathon.
- Det är klart att det är en liten fördel att ha sprungit banan tidigare, säger fjolårsvinnare Buud.

För ett år sedan slog Jonas Buud till med en riktig dunderskräll, då han som debutant vann 78-kilometersloppet Swiss Alpine Marathon, med start och mål i Davos.


- Loppet är väldigt stort i Schweiz, och tävlingen visas i teve. Men när jag kom i mål var det ingen som hade koll på vem jag var. De trodde inte att en okänd svensk skulle kunna vinna loppet som debutant, säger Buud.
Förra årets seger kom trots en strulig säsong, med hälsenebekymmer. Årets säsong har haft ett liknande utseende, uppladdningen har störts av vadproblem.
- Jag bröt Stockholm Marathon efter halva loppet, men det var planerat på förhand. Och sedan dess har träningen fungerat som jag vill.

Hur har du förberett dig inför årets Swiss Alpine Marathon?
- Jag har kört två långa långpass på över fem mil, och dessutom sprang jag Säfsbanan Marathon för knappt två veckor sedan som träning i den fart jag tänkt hålla i Schweiz. Utöver det har jag varit en del i Gesundabacken, där jag tränat på både uppförs- och nedförslöpning. Nedför är tufft, för att det slår sönder musklerna, man får springa och bromsa.
Kan du beskriva hur banan i Schweiz?
- De två första timmarna är måttligt kuperat, liknar Lidingöloppet. Sedan blir det två timmars uppförsbacke, först är det väg, och sedan blir det en smal, stenig stig. Därefter är det högalpin löpning (banans högsta punkt är på 2 632 meter över havet) i en timme, innan det bär iväg ner.
Förra året hade Buud en segertid på just över sex timmar.

Vad är målet i lördagens lopp?
- Jag vann ju förra året, så det är väl bara att sikta dit igen.
Varför passar det här loppet dig?
- Jag är seg, uthållig och så är det en klar fördel att ha orienterarbakgrund.
Och det här med ultralöpning är något som verkar bli framtidens melodi för Buud.
- Det här ser ju ut att passa mej bättre än maraton. Jag har siktat in mej på EM på 100 kilometer i Italien under hösten, men först ska jag ta mej igenom helgens prövning, sedan får vi se vad jag ska sikta på.
Buud hade ställt in sig på att springa O-ringen i Sälen den här veckan, men han fick avstå för att försöka försvara sin seger i Swiss Alpine Marathon, där han laddat hela veckan för att acklimatisera sig till höjden.
Och nu när orienterarna börjar närma sig målgång är det dags för Buud att ge sig iväg på sitt kraftprov.


MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Annons