Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orimliga krav på vårdarbetande

Annons

Borlänge Kommun gör utspel om delade turer inom vården.
Praktiskt är det förödande för enskilda arbetare inom vården om systemet sätts i handling.
Familjeliv, fritid, kul-turintressen och vardagen slås i spillror för många av våra vänner som jobbar inom vården då kontrollen över enskilda individers liv läggs i händerna på arbetsgivaren.
Är det så vi vill skapa välfärdssamhällen på 2000-talet?
Vänsterpartiets långsiktiga förslag om 6 timmars arbetsdag har drivits i över ett decennium och bygger på att människors liv är större än arbetsgivarens behov.
Att kapitalet köper arbetskraft är i korta drag att du säljer din livstid till arbetsköparen.
En tid som kapitalet värderar efter marknaden och inte alls hur du som människa upplever att din livskraft avsätts till någon annans, i detta fall arbetsgivarens, fördel.
En aspekt som blir ännu tydligare efter ett kommunalt förslag om delade turer med resultatet att arbetsbelastningen ökar på en redan hårt pressad arbetsgrupp med låga löner och tuffa arbetsvillkor.

Ska en arbetsgivare agera så? Eller rättare sagt, ska en S-styrd kommunal arbetsgivare med f.d fackföreträdare i toppen, agera så?
Jag börjar tvivla på vad ideal och ideologi egentligen betyder när man politiskt anser ett förslag om delade turer som rimligt.
Givetvis ligger mitt stöd och solidaritet hos arbetarna inom vården och de fackföreningsanslutna inom Kommunal. För vårdnadstagare är de vårdarbetades goda villkor avgörande för att garantera en god vård och omsorg.
Protesterna är nödvändiga och visar att fackföreningsrörelsen behövs och fortfarande har kraft att påverka samt att en tydligare vänsterinriktning inom arbetarrörelsen inte bara är nödvändig utan även på uppgång.
Detta tydliggjordes redan i oktober 2012 när LO-kongressen, Handels, Hotell- & restaurangfacket och Transportarbetareförbundet tog beslut om att sänka normalarbetstiden, ett efterlängtat besked både för Vänsterpartiet och de anslutna inom fackföreningsrörelsen.

Vinsterna med 6 timmars arbetsdag många.
För samhället i stort betyder det en rättvisare fördelning av arbetstid. För den enskilde arbetaren skapar det ökad livskvalité.
För arbetsmarknaden och arbetstillfällen ger det ökad sysselsättning och efterfrågan.
Och i slutändan möjligheter att återskapa ett välfärdssamhälle för alla.

Rikard Rudolfsson
Ordförande i Vänsterpartiet, Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare